Petra má srdce od dárce, i tak jako první Češka... Porodila miminko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Petra má srdce od dárce, i tak jako první Češka... Porodila miminko!

Petra s malou Lucinkou a jejím tatínkem Miroslavem
Petra s malou Lucinkou a jejím tatínkem Miroslavem (Aha! – Martin Přibyl)

Miminko, krásnou Lucinku (44 cm/2850 g), si včera odnesla z pražské porodnice U Apolináře 29letá Petra, žena, která nikdy mít dítě neměla. Od 12 let se léčila s nemocným srdcem a před dvěma a půl lety dokonce musela na transplantaci. Jako první Češka se srdcem od mrtvého dárce si může od 8. července říct: JSEM MÁMA!

Děti u nás mají ženy po transplantaci jater a ledviny, Petra je zatím teprve druhou ženou s transplantovaným srdcem (ze 43), která po náročné léčbě projevila zájem mít děťátko. „Po zvážení všech rizik o mateřství přestala usilovat, otěhotněla však neplánovaně,“ popsala Petřina lékařka Markéta Hegarová z pražského IKEMu.

Naštěstí její srdíčko bylo ve výborné kondici, a tak dítě mohla donosit. „Srdce a cévy jsou i u zcela zdravé ženy v těhotenství až o čtvrtinu namáhanější, natož u ženy po transplantaci a náročné léčbě,“ popsal docent Antonín Pařízek z gynekologickoporodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, kde Petra rodila.

Už jsme plánovali adopci...

Už se smiřovala s tím, že vlastní miminko nikdy mít nebude, nyní ale stále Petra (29) svírá v náruči ten malý uzlíček a je nejšťastnější na světě.

Tak jak to s vaším těhotenství bylo, Petro?

„Od paní doktorky jsem dobře věděla, že by ohrozilo mě i dítě, takže jsme už s partnerem počítali s adopcí. Úplnou náhodou to ale přišlo.“

Uvažovala jste o jeho možném přerušení?

„Tři měsíce jsem přemýšlela, co udělat, nechtěla jsem se miminka vzdát. Ale bylo vše bez problémů, tak jsem si řekla, že do toho půjdu. A teď zažívám obrovské štěstí. Lucinka je nejkrásnější krásný dárek k srpnovým třicetinám.“

Pořídíte si i druhé?

„Svého rozhodnutí vůbec nelituju, ale podruhé už bych do toho nešla. I paní doktorka mě už varuje. Takže ne.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.