Logo magazínu

Baštíte ementál? Víte, kde se berou v sýru díry?

3 / 10
Prohlédnout znovu

Baštíte ementál? Víte, kde se berou v sýru díry?

Obří zásobníky s 50 000 litry mléka vystačí na dva dny provozu. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Mléko putuje do tří výrobníků sýřeniny o objemu 3 000 litrů, kde se sráží a promíchává. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Kvalitu vysráženého mléka a rychlost promíchávání kontroluje sýrařka. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
A tady se rodí díry! Sýrové zrno míří do forem a díky provzdušnění se aktivují mikroorganismy. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Do sýra je možné přidat i ořechy nebo pepř. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Pak na sýr čeká parní lázeň o teplotě až 42 °C. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Poté musí sýr vychladnout, odkapat a prokysat. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Když je sýr dostatečně odpočatý, přichází na řadu solná lázeň, zde se máčí 24 hodin při teplotě 9 až 12 °C. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Díky lakování speciální emulzí sýr zraje nejméně dva měsíce. | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
A jeto! Sýr je připravený k odvozu na prodejnu a na váš stůl! | Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz

Odporný útok na Babišovu zrzku... Monika štěstím bez sebe

Těžko u Kolečka a Vignerové? Zrada z vlastních řad

Syn Bolka Polívky Jan o šikaně v dětství: Zažil jsem teror

Tragická dohra festivalu ve Varech: Zemřel hrdina vítězného filmu

Popelčin princ Pavel Trávníček po operaci srdce: Doživotní následky?

Konec tajností! Arichteva musela s pravdou ven