Baštíte ementál? Víte, kde se berou v sýru díry?
2
/
10
Prohlédnout znovu
Baštíte ementál? Víte, kde se berou v sýru díry?
Obří zásobníky s 50 000 litry mléka vystačí na dva dny provozu.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Mléko putuje do tří výrobníků sýřeniny o objemu 3 000 litrů, kde se sráží a promíchává.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Kvalitu vysráženého mléka a rychlost promíchávání kontroluje sýrařka.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
A tady se rodí díry! Sýrové zrno míří do forem a díky provzdušnění se aktivují mikroorganismy.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Do sýra je možné přidat i ořechy nebo pepř.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Pak na sýr čeká parní lázeň o teplotě až 42 °C.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Poté musí sýr vychladnout, odkapat a prokysat.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Když je sýr dostatečně odpočatý, přichází na řadu solná lázeň, zde se máčí 24 hodin při teplotě 9 až 12 °C.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Díky lakování speciální emulzí sýr zraje nejméně dva měsíce.
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
A jeto! Sýr je připravený k odvozu na prodejnu a na váš stůl!
|
Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz
Odporný útok na Babišovu zrzku... Monika štěstím bez sebe
Těžko u Kolečka a Vignerové? Zrada z vlastních řad
Syn Bolka Polívky Jan o šikaně v dětství: Zažil jsem teror
Tragická dohra festivalu ve Varech: Zemřel hrdina vítězného filmu
Popelčin princ Pavel Trávníček po operaci srdce: Doživotní následky?
Konec tajností! Arichteva musela s pravdou ven