Sestřičky přišly na svět za velmi dramatických okolností: Natálka měla orgány mimo tělo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sestřičky přišly na svět za velmi dramatických okolností: Natálka měla orgány mimo tělo!

Fotografie
Fotografie (internal)

Monika Poseltová z Tanvaldu má své dvě dcerky doslova vymodlené. Kvůli onemocnění toxoplazmózou, kterou přenášejí kočky, první dítě potratila a na další těhotenství musela čekat čtyři roky.

Natálka (5) se ale kvůli vývojové vadě narodila s otevřenou břišní dutinou, ze které vyhřezla část střev. O tři roky později přišla na svět Adélka (2). Také však vážně postižená. Holčičce se vůbec nevyvinul konečník! Přečtěte si, jak příběhy obou sestřiček dopadly.

Natálka (5)

Když paní Monika po všech komplikacích s otěhotněním čekala Natálku, byla velmi šťastná. Vše vypadalo dobře do chvíle, kdy se z testu krve zjistilo, že dítě v děloze má vrozený defekt břišní stěny, ze které vystupují střeva a část močového měchýře.

Tehdy si všichni mysleli, že paní Poseltová půjde na potrat. Ona se ale rozhodla své dítě donosit a věřila, že vše bude v pořádku.

„Natálka se musela narodit o měsíc dřív, protože rizika byla opravdu velká. Po porodu vážila 2,2 kila a hned putovala na operační sál, kde jí bříško rozřízli a orgány jí tam vrátili zpátky,“ vzpomíná Monika.

Holčička byla týden v umělém spánku a potřebovala dechovou podporu. Nakonec ale vše dobře dopadlo a všechny orgány fungovaly správně. Své první miminko si šťastní rodiče z nemocnice odvezli po měsíci. Dnes je Natálka naprosto zdravá, chybí jí ale pupík.

„Začíná si všímat, že nemá něco, co ostatní děti mají, a vadí jí to. Lékaři jí ho chtějí udělat v dospívání, protože je to čistě estetická věc. Tak uvidíme, jak to dopadne,“ shrnuje paní Monika.

Adélka (2)

Adélka se narodila v porodnici v Jablonci nad Nisou a podle všech testů měla být naprosto zdravá. Ve skutečnosti ale přišla na svět bez konečníku. Neuvěřitelný na celé věci je fakt, že porodník si vůbec ničeho nevšiml! Lékaře na to upozornil až tatínek Adélky, který si holčičku jako první pochoval.

„Předávali mu ji se slovy, že je to krásná a zdravá holčička. On ale v šoku vše zjistil a pak nastala mela. Adélku okamžitě převáželi do nemocnice v pražském Motole,“ vypráví paní Monika. Tam se zjistilo, že u novorozeněte se nejprve vyvinuly svěrače a otvor pro vývod stolice se pro nedostatek místa protlačil přes dělohu do pochvy.

„Po týdnu nás čekala šestihodinová operace, při níž se povedlo svést vše do zadečku a vytvořit řitní otvor. Adélka byla dva dny v umělém spánku a s epidurální anestezií,“ vypráví Monika.

Děvčátko zatím bohužel pořád vyhráno nemá. Holčičce stále kousek střeva vylézá ze zadečku ven, což je někdy bolestivé. „Je to běh na dlouhou trať. Adélka stále roste a lékaři se jí bojí střevo příliš krátit, aby neměla v budoucnu ještě větší problémy,“ dodala Poseltová.

Život bez střeva

Malým i velkým pacientům, kteří mají problémy se střevy, pomáhá občanské sdružení Život bez střeva. Největší množství klientů sdružení tvoří lidé se syndromem krátkého střeva, kteří mají vývod a jsou zcela nebo částečně závislí na umělé výživě. Nechybí ale ani pacienti, u kterých se vůbec nevyvinul konečník. Více na www. zivotbezstreva.cz

Přečtěte si
ivkanatka
27. 6. 2011 • 18:43

Přeji rodičům i sestřičkám, aby vše dopadlo dobře, byly zdravé a šťastné !!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.