Budoucí metro otevřelo brány: Přišly tisíce lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Budoucí metro otevřelo brány: Přišly tisíce lidí!

K vidění byl i nový pomocník – razicí štít Adéla.
K vidění byl i nový pomocník – razicí štít Adéla. (Aha! – Karel Kopáč)

Téměř deset tisíc lidí se přišlo podívat na pražský Vypich, jak se razí metro. Magistrát a společnost Metrostav pro ně na stavbě prodloužení metra A z Dejvic do Motola připravily den otevřených dveří. Mohli si prohlédnout již vyražené tunely i razicí štít slavnostně pokřtěný Adéla.

Stavba čtyř nových stanic metra začala před rokem. V dubnu byl uveden do provozu první speciální razicí štít Tonda. Na začátku července by se k němu měl přidat druhý štít Adéla, který prorazí souběžný tunel. Jména oběma strojům vymyslely děti z motolské nemocnice. „Adéle přeju, aby byla stejně výkonná jako Tonda, a ať máme těch šest kilometrů rychle za sebou,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda.

Ražba tunelů by měla být hotova někdy na přelomu let 2012 a 2013. První soupravy metra by měly vyjet v roce 2014. Nový úsek pražského metra ze stanice Dejvická do stanice Motol bude měřit 6,134 kilometru. Jeho součástí budou čtyři nové stanice: Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.