Tipy na dovolenou v Česku: Doma je krásně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tipy na dovolenou v Česku: Doma je krásně!

Míst kam se dá v Česku s dětmi vyrazit je mnoho.
Míst kam se dá v Česku s dětmi vyrazit je mnoho. (Profimedia.cz, ara)

Prázdniny se nezadržitelně blíží a řada lidí se rozmýšlí, kam vyrazí na dovolenou. Máte už plné zuby dalekého cestování a chcete raději zůstat blízko domova?

Přinášíme vám tipy, kam můžete vyrazit v Česku! A věřte, že krásných míst je v tuzemsku více než dost. Zaměřili jsme se především na výlety pro rodiny s dětmi!

DinoPark Plzeň

K vidění jsou prehistoričtí ještěři, děti si mohou zahrát na paleontology. K dispozici jsou také multimediální prezentace. DinoPark najdete v areálu zoologické zahrady v Plzni, takže můžete spojit příjemné s užitečným a kromě této návštěvy můžete projít také plzeňskou zoo.

● Otevřeno: denně 8 – 18 h.

● Cena: Dospělí – 90 Kč, děti 3 až 5 let – 60 Kč.

Tarzanie pod Radhoštěm

Jedná se o zřejmě největší horský lanový park v ČR. Čeká na vás několik překážkových tras s různou obtížností. Specialitou je dětská trasa, která je vhodná pro děti již od čtyř let. Lanový park je určen nejen dětem, ale i dospělým, jednotlivcům i kolektivům. Areál najdete v Trojanovicích nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm.

● Otevřeno: v červnu – pondělí až pátek od 11 do 18 h, sobota a neděle od 9 do 20 h, v červenci a srpnu – denně od 9 do 20 h.

● Cena: dítě (100 – 140 cm) – dětská trasa 120 Kč, dítě (do 120 cm) – junior trasa 150 Kč, dítě do 15 let – 200 Kč, dospělá osoba – 300 Kč.

Babylon Liberec

V aquaparku ve stylu antických lázní se skluzavkami, tobogany, vodními jeskyněmi, vodotrysky, gejzíry a akvárii s mořskou faunou se nudit určitě nebudete. Můžete se nechat unášet divokou řekou či absolvovat takzvanou Tarzanovu stezku. Zážitkem může být také jízda adrenalinovým trychtýřem.

● Otevřeno: denně od 10 do 22 h (pátek do 23 h).

● Cena: návštěvník do 100 cm – zdarma po celý den, návštěvník do 140 cm – jedna hodina 90 Kč, časově neomezený vstup 240 Kč,  návštěvník nad 140 cm – jedna hodina 160 Kč, časově neomezený vstup 320 Kč.

Pavilon Anthropos v Brně

Pavilon Anthropos obsahuje rozsáhlou expozici o původu a vývoji člověka a počátcích jeho kultury. Expozice je svého druhu jednou z největších a nejmodernějších v Evropě. V roce 2006 prošel pavilon důkladnou rekonstrukcí.

● Otevřeno: úterý – neděle od 9 do 17 h.

● Cena: prohlídka celého objektu 140 Kč, rodinné vstupné 340 Kč.

Bobová dráhav Lipně nad Vltavou

Bobová dráha přímo v obci Lipno nad Vltavou je ideálním celoročním cílem pro všechny, kteří preferují aktivní využití volného času. Svojí délkou, rozmanitostí a umístěním v překrásné přírodě s úchvatnými výhledy na Lipenské jezero se lipenská bobovka řadí k absolutní světové špičce. Celoročně v provozu je také originální dřevěné hřiště a využít můžete také sousedící rybník s pobytovou loukou a písečnou pláží.

● Otevřeno: denně od 10 do 18 h.

● Cena: dospělí – 1 jízda – 80 Kč, 5 jízd – 300 Kč, 40 jízd – 2000 Kč, děti – 1 jízda – 60 Kč, 5 jízd – 200 Kč, 40 jízd – 1400 Kč.

Pro cyklisty

Lednicko-valtický areál a Pálava

Jedno z nejúžasnějších míst pro cyklistiku. 200 km2 pokrytých zahradami, lesními porosty se spoustou stezek, pěšinek, cest, romantických zámečků i tajemných zřícenin je považováno za nejrozsáhlejší člověkem vymodelované území v Evropě. Kromě zdravého pohybu na kolech si užijete i přírody, historie a také dobrého vína z místních vinic.

Jižní Čechy

Pokud se chcete pokochat krásami jižních Čech, jednou z nejpopulárnějších a nejkrásnějších cyklotras je cesta pojmenovaná Alšovskou krajinou. Právě v obci Mirotice, kde se slavný český malíř narodil, trasa začíná i končí. Pokochat se cestou můžete především divukrásnou přírodou.

Pro milovníky hor

Milovníci horských cyklostezek si přijdou na své na trase Chrastava, zahrnující v sobě část Jizerských hor a Frýdlantsko. Vyrazíte z obce Chrastava a svou pouť zakončíte v hospodě Na Mýtě. Cestou si užijete hor, lesa, náročných výstupů i překrásných výhledů do krajiny.

Pro rybáře

Vranov nad Dyjí

Osvědčené pstruhové revíry, zarybněné rybníky (kapři, líni) v NP Podyjí, rybáři si zkrátka přijdou na své. Řada dalších aktivit je připravena i pro vaši rodinu, která ještě kouzlu rybaření nepropadla. Rybařit tu může každý, a to i bez rybářského lístku a vlastního rybářského vybavení.

Blatensko

Chov ryb na Blatensku má dlouhou tradici. Rybníky zde byly založeny již ve středověku a jsou kromě rybochovného poslání významným krajinným prvkem a dokladem historie kraje. Letní hosté i zájemci o sportovní rybolov zde mají spoustu možností vyžití.

Stráž nad Nežárkou

Zarybařit si můžete také ve Stráži nad Nežárkou ve stylově rekonstruované rybářské baště, která je postavená přímo na rybníku. Můžete se zde i vykoupat. V případě nedostatku vody se nabízejí rybníky a pískovny v okolí Haltýře.

Pro lenochy a milovníky koupání

Kamencové jezero v Chomutově

Velkým lákadlem může být také Kamencové jezero v Chomutově. Plošně patří k největším jezerům v ČR. Jako přírodní útvar je naprosto jedinečné a ve světovém měřítku ojedinělé. Co se týče zábavních atrakcí, můžete si vybrat: vodní lyžování, loďky a šlapadla, dětské atrakce, aquazorbing, waterbird, trampolíny, minigolf.

● Otevřeno: denně od 9 do 19 h.

● Cena: dospělí – 60 Kč, děti do výšky 120 cm – 30 Kč, děti do dvou let – zdarma.

Jezero Lhota u Brandýsa nad Labem

Jezero vzniklo na místě ohromné pískovny. Těžba byla ukončena v roce 1983. Po jejím ukončení vzniklo v lese jezero o vodní ploše cca 25 ha a hloubce místy až 14 m. Vzdálenost necelých 20 kilometrů od Prahy a výborná kvalita vody z něj udělaly velice využívané místo k rekreaci.

Na nejslunnější straně byla založena, ještě za totality, první veřejná nudistická pláž na našem území. Obrovská vodní plocha s čistou a teplou vodou, vůně borovic a písečné pláže připomínají české moře. Upozornění pro řidiče – parkoviště se nachází severně od jezera a kapacita je 1400 osobních automobilů.

Máchovo jezero

Máchovo jezero poskytuje na svých čtyřech plážích v letních měsících rekreaci tisícům návštěvníků. Má rozlohu 284 hektarů a jeho hráz zadržuje 5,5 milionu kubíků vody. Na hlavních plážích v Doksech a ve Starých Splavech jsou oblíbené tobogany a další atrakce.

Kromě koupání můžete navštívit zříceniny středověkých hradů Bezděz, Houska, Kokořín, Lemberk), nebo využít husté sítě cyklostezek.

Horské koupaliště Sluníčko – Ostravice

»Sluníčko« je jedno z nejvýše položených koupališť v Čechách. Nachází se pár minut chůze od hotelu Sepetná v chráněné krajinné oblasti Beskydy a nabízí další atrakce sportovnějšího charakteru – dohřívané koupaliště, dva tobogany (90metrový a 50metrový) s doskočištěm, horolezeckou stěnu, tenisový kurt s umělou trávou a basketbalové hřiště.



Přečtěte si
Tarpedivan
19. 8. 2019 • 22:54

Dost zajímavé tipy. Díky mockrát. S tím, že v ČR se dá také užít skvělá dovolená naprosto souhlasím. My si třeba každý rok děláme jednu zahraniční dovolenou a jednu takovou menší tady u nás. Letos jsme to pojali jako takové dobrodružství a vzali děti stanovat. Speciálně kvůli tomu jsem koupil takový velký stan z https://armik.cz/ Užili jsme si to celá rodina a jak to tak vidím, tak to příští rok uděláme stejně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.