Nedělní Aha! pro vaši dovolenou: Řecko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nedělní Aha! pro vaši dovolenou: Řecko!

Řecko nabízí více než  15 000 km pobřeží. Vybrat si ideální místo pro dovolenou nebude problém.
Řecko nabízí více než 15 000 km pobřeží. Vybrat si ideální místo pro dovolenou nebude problém. (Profimedia.cz, ara)

Více než sto tisíc Čechů už má v současné době zaplacenou dovolenou v Řecku. I přes hospodářskou krizi nás zkrátka tato krásná země láká. Pokud máte v plánu navštívit Řecko i vy, nebo se teprve rozhodujete, zda tam vyrazit, tak se vám budou určitě hodit následující informace...

Doklady

Je nutné mít pouze platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Osoba mladší 15 let (nemá občanský průkaz) by měla mít vlastní cestovní pas. Budeteli chtít v Řecku řídit automobil, postačí vám váš řidičský průkaz. Není vyžadován mezinárodní řidičský průkaz.

Musíte mít ale technický průkaz a zelenou kartu, pokud byste jeli vlastním vozem. V půjčovnách vám poskytnou samozřejmě auto se všemi doklady. Pokud s sebou vezete zvíře, musíte mít mezinárodní očkovací průkaz.

Bezpečnost

Řecko je poměrně bezpečná země, zvláště v turistických oblastech se nemáte čeho obávat. Pozor si ale samozřejmě po celou dobu dovolené musíte dávat na své osobní věci. Kapesních zlodějů se v Řecku vyskytuje dost.

Na pozoru byste se měli mít také v případě, že cestujete automobilem nebo si půjčíte motocykl. Řečtí řidiči totiž jezdí velmi divoce.

Důležité kontakty:

  • tísňové volání: 112
  • turistická policie (informace, ubytování): 171
  • ELPA (silniční asistence): 104
  • policejní pohotovost (dopravní nehody): 100
  • lékařská pohotovost: 105
  • první pomoc: 166
  • přístavní policie: 108
  • hasiči: 199
  • informace o službách nemocnic a lékáren: 1434
  • řecká turistická organizace (stížnosti turistů): 1721

Nápoje

Z nápojů vám v tavernách nejčastěji nabídnou víno. Řeckou specialitou je retsina, (víno s typickou příchutí borové pryskyřice). Určitě se nevyhnete ani řecké kořalce ouzo, která se destiluje ze zbytků hroznů po výrobě vína a je dochucená anýzem. Když si ji objednáte, donese vám k ní číšník i sklenici vody. Když si s ní ouzo zředíte, zakalí se nápoj do mléčné barvy.

Tradiční řecká káva se v menu skrývá pod názvem »kafe elliniki«. Při jejím objednání je třeba upřesnit, zda chcete pikró (neslazenou), métrió (středně slazenou) či glykó (hodně slazenou).

Zdravotnictví

Občan ČR má po předložení formuláře E111 vydaného příslušnou zdravotní pojišťovnou nebo Evropské karty zdravotního pojištění (případně Potvrzení dočasně nahrazujícího Evropský průkaz zdravotního pojištění) nárok na nutnou a neodkladnou zdravotní péči. Za stejných podmínek jako řecký pojištěnec I.K.A. (řecký úřad sociálního pojištění).

Návštěvu u lékaře I.K.A. lze sjednat na tel. čísle 184, kde lze také získat bližší informace. Je nutno počítat se spoluúčastí u léků, a sice ve výši 25 %. V případě ošetření v nesmluvním zařízení je nutno upozornit lékaře, že daná osoba chce být ošetřena jako pojištěnec I.K.A.

Převoz do ČR v případě onemocnění či úrazu a v případě úmrtí též převoz tělesných ostatků, není zahrnut do nutné péče. Z tohoto důvodu se doporučuje před cestou sjednání cestovního připojištění.

Rady Aha!:

Peníze měňte raději ve směnárně než v bance. Bez problémů na místě zaplatíte i kartou.

V celém Řecku je pitná voda, její kvalita ale kolísá podle jednotlivých oblastí. Na ostrovech voda tekoucí z kohoutků bývá odsolená z vody mořské. Doporučujeme proto kupovat vodu balenou.

Použité toaletní papíry se zásadně vhazují do připravené nádoby na toaletě, nesplachují se.

Pokud si budete chtít dovést typický řecký suvenýr, pak se podívejte například po ručně tkaných přehozech, vyšívaných textiliích, keramice nebo kožených výrobcích.

Mezi destinace drahé na pobyt patří ostrovy Mykonos, Paros či Santorini, které Řekové považují za své nejlepší.

Základní potraviny jsou nejlacinější v oblasti Olympijské riviéry a na Chalkidiki. Co se týče posezení v baru, nejlevněji vyjde ostrov Rhodos. Kvůli velké návštěvnosti turistů  je tam spousta podniků a díky konkurenci jsou ceny nižší.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.