Vše o cestování do Bulharska! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vše o cestování do Bulharska!

V Bulharsku si vychutnáte především krásné moře.
V Bulharsku si vychutnáte především krásné moře. (Profimedia.cz, ara)

Bulharsko je tradičním letním cílem Čechů. Příjemné moře, příznivé ceny a stále dynamičtěji pokračující modernizace letovisek láká každé léto řadu Čechů právě k Černému moři. Co je dobré vědět před cestou? Na co si dát pozor a na co se naopak těšit?

Bulharsko ve zkratce:

  • Počet obyvatel: 8 milionů
  • Hlavní město: Sofia (1, 17 milionu obyvatel)
  • Řeč: bulharština
  • Měna: 1 lev (Lv) = 12,5 Kč
  • Důležitá telefonní čísla: hasiči – 160, záchranka – 150, policie – 166, ambasáda ČR v Sofii – 35929461111, honorární konzulát ve Varně – 35952641775 (pohotovostní telefon – 35952500626), konzulát v Burgasu – 35956842610 (pohotovostní telefon – 359885359050)

Zkontrolujte si občanky

● Do Bulharska můžete cestovat na základě platného cestovního pasu nebo platného občanského průkazu. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem (například z důvodu výměny). Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu na území Bulharska.

● Děti nemohou vstupovat do Bulharska pouze na základě zápisu v občanském průkazu rodiče, ale buď na samostatný cestovní pas nebo na základě zápisu dítěte v cestovním pasu rodiče. Pozor! Pokud se rozhodnete cestovat přes Srbsko, je nutné mít cestovní pas, občanka hraničářům zpravidla nestačí!

● Bulharské hraniční přechody velmi často znamenají čekání, a to nejen pro automobily ze zemí mimo Evropskou unii. A to platí i pro hraniční přechody s Rumunskem. Nejhorší situace bývá v sobotu, v noci ze soboty na neděli a celé nedělní dopoledne. V této době počítejte se zdržením zhruba 2 až 3 hodiny.

Dálniční poplatky (v přepočtu na Kč)

●  Slovensko: týdenní 175 Kč, měsíční 350 Kč

●  Maďarsko: 10denní: 289 Kčměsíční 400 Kč

●  Bulharsko: týdenní: 120 Kč, měsíční 312 Kč

Kudy nejkratší cestou?

Praha/Brno – Varna. Trasa je dlouhá 1600 km z Prahy, respektive 1400 km z Brna. Nejrychlejší cesta vede přes Bratislavu, Budapešť, Segedín (Szeged), hraniční přejezd Nagylac/Nadlac. V Rumunsku budete pokračovat směrem na Arad a Bukurešť, odkud pojedete na hraniční přejezd Giurgiu/Ruse (je nutné zaplatit poplatek za most). Nevýhodou této trasy jsou špatné silnice v Rumunsku a nutnost projíždět Transylvánské Alpy s klikatícími se úzkými silnicemi. Další možností je jet ze Segedínu do Bělehradu (Srbsko) a pak pokračovat směrem na Niš a Sofii. Nevýhodou této trasy jsou ale poplatky za dálnice a poplatek za povolení průjezdu.

Deset rad pro řidiče!

1. V zásadě platí stejná pravidla silničního provozu jako u nás. Rychlostní limit pro osobní auta je v obcích 50 km/h, mimo obce 90 km/h, na dálnici pak 120 km/h.

2. Rizika: Většina silnic I. třídy je v dobrém stavu,  pozor si ovšem dejte na silnice nižší třídy – často jsou v katastrofálním stavu, výmoly či chybějící asfalt jsou naprosto běžnou záležitostí.

3. Vzdálenost mezi ČR a pobřežím Černého moře je zhruba 1300 až 1750 km, dle místa odjezdu a příjezdu. Například při cestě z Prahy do Nesebru je třeba počítat s celkovou délkou jízdy okolo 24 hodin.

4. Rodinu s dvěma dětmi vyjde cesta do Bulharska a zpět zhruba na 8000 Kč.

5. Na hranicích už korupce výrazně ubyla, přesto ale není úplně vymýcena. V případě stížnosti na celníky volejte na speciální linku: 983 18 65.

6. Musíte mít: zelenou kartu, mezinárodní poznávací značku, technický průkaz, nejlépe mezinárodní ŘP, lékárničku, hasicí přístroj, výstražný trojúhelník, pneumatiky s minimální hloubkou dezénu 1,6 mm. Pokud jedete vypůjčeným vozem, musíte mít notářsky ověřený souhlas majitele.

7. Bezpečnostní pásy musí být zapnuté i na zadních sedačkách.

8. Motocyklisté musejí mít helmu a celoročně zapnutá světla.

9. V obydlených oblastech je zakázáno používat klakson mezi 22. a 6. h.

10. Telefonování za jízdy (bez hands free) je zakázáno, stejně jako vyhazování odpadků z jedoucího vozu!

Jejda, bouračka!

Při dopravní nehodě, při níž nebyl nikdo zraněn a škody nejsou odhadem vysoké, není po vzájemné domluvě řidičů nutné přivolávat policii. V opačném případě volejte dopravní policii: 165 (665060, 98272823). Pokud ovšem hodláte uplatnit pojistku, je nutné přivolat policii i při drobné škodě. Za příjezd asistenční služby zpravidla zaplatíte okolo 2 eur za 1 km. Zhruba 50 eur stojí každá započatá hodina práce techniků přímo na silnici.

Jak zaparkovat na letišti levně?

Velká část Čechů dnes volí pro cesty do zahraničí letadlo, odlétající nejčastěji z pražské Ruzyně. Jenže jak se dostat se zavazadly na letiště vlastním autem a nezaplatit balík? Máme pro vás zajímavý tip, jak to udělat v několika krocích a nijak se neomezovat!

  • 1. krok: zarezervujte si své místo online na www.goparking.cz.
  • 2. krok: zaplaťte platební kartou, bankovním převodem nebo na dobírku.
  • 3. krok: obratem vám dorazí parkovací šek s instrukcemi k jeho použití.
  • 4. krok: přijeďte a své auto zaparkujte na týden za nižší cenu, než kdybyste se zavazadly jeli z centra města taxíkem.
  • 5. krok: ze střeženého parkoviště vás minibus odveze přímo k terminálu.

Parkoviště společnosti GO parking se nachází 2 kilometry od letiště, přímo k letadlu pak vás i vaše zavazadla odveze minibus. Nemusíte mít obavy, že by se vašemu autu něco stalo. Plochu parkoviště hlídají bezpečnostní kamery, členové ochranky, samozřejmostí je pojištění zaparkovaných vozidel. Co je ale nejdůležitější, je cena! Oproti jiným provozovatelům parkování u letiště je až o 69 % nižší. Během doby, kdy vůz nepoužíváte, si ho navíc můžete nechat opravit nebo zrenovovat u smluvních partnerů společnosti Go parking.

Zdravotnictví v Bulharsku:

Lékaři naléhavě doporučují nechat se před cestou očkovat proti hepatitidě typu A. Dále doporučují očkování proti břišnímu tyfu, hepatitidě B, záškrtu, tetanu a spalničkám. Proti těmto nemocem byste však měli být očkováni již v dětství, zkontrolujte si proto svůj očkovaí průkaz. Nutností, jako při cestě do jakékoli jiné země, je cestovní zdravotní pojištění. To nabízí každá pojišťovna, v případě zakoupeného zájezdu bývá součástí ceny. Zdravotnictví má kolísavou úroveň, můžete narazit na moderní zdravotnické zařízení, stejně jako na »felčara z 18. století«. U některých standardních lékařských výkonů by vás neměla překvapit vyšší spoluúčast a také hrazení některých lékařských pomůcek a léků. Někteří lékaři by po vás mohli vyžadovat úhradu v hotovosti, ovšem nenechte se zmást a trvejte na platbě z pojištění.

 

 



Přečtěte si
barny.bour@...
8. 6. 2017 • 16:50

Pěkné pěkné Go parking jsem nikdy nevyzkoušel, vždy jsem využil tuto společnost: http://www.zaparkujteuletiste.cz/, už jsem si na ně zvykl a nemám s nimi problém Ale to není důležité, Bulharsko... Jo tak tam jsem byl snad jen jednou a nevím, nepřijde mi to moc jako zvláštní země :/ Asi by to chtělo tam zajet znovu

winterfreshka
10. 5. 2011 • 07:28

tak leda k Hlaváku objíždět bezďáky a somrovat na krabičák .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.