Tajemství mužů, kteří dostali bin Ládina: Jak se tvoří stroje na zabíjení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Tajemství mužů, kteří dostali bin Ládina: Jak se tvoří stroje na zabíjení!

Speciální jednotka úřaduje v Afghánistánu.
Speciální jednotka úřaduje v Afghánistánu. (Profimedia.cz, ara)

Minulý týden celý civilizovaný svět potěšila zpráva o smrti pravděpodobně nejhledanějšího člověka světa, vůdce teroristické organizace AlKáida Usámy bin Ládina. Americké speciální síly přepadly dům, ve kterém se bin Ládin ukrýval, a skoro všechny uvnitř, včetně nejhledanějšího světového teroristy, postřílely. Kdo ale byli vojáci, kteří akci provedli? Kde se vzali a jakou měli výzbroj?

Kdo byli popravčí Usámy bin Ládina

Muži, kteří dobyli bin Ládinovu rezidenci a nakonec brutálního teroristu zastřelili, pocházeli z elitní jednotky americké armády. Její zkratka je DEVGRU, krycí název zní Team 6. Známější je ale označení SEAL. Do této jednotky se nelze přihlásit. Tvoří ji vojáci přicházející z jiných speciálních oddílů, jako jsou Rangers nebo Delta Force. Tedy pouze ti nejlepší z nejlepších.

Oficiálně tahle jednotka ani neexistuje, její členové mají utajené identity, žijí dvojím životem a jejich akce jsou přísně tajné, takže o nich vždy ví pouze několik nejvýše postavených politiků a vojenských velitelů. Vojáci SEALu nesmějí být žádní slaboši a rozkaz pro ně musí znamenat víc než boží slovo nebo vlastní svědomí. Pokud dostanou rozkaz zastřelit tříleté dítě, nesmějí ani vteřinu váhat. Bez nadsázky.

Komando založil v roce 1980 kapitán Richard Marcinko jako reakci na neúspěch osvobozovací akce na americkém velvyslanectví v Íránu. Od roku 2001 se oddíl pohybuje po Afghánistánu, Iráku a Pákistánu a plní supertajné mise, především likvidaci důležitých velitelů a vůdců Tálibánu a AlKáidy.

O počtu členů jednotky a jejich rozdělení se dá kvůli utajení jenom spekulovat. Odhady hovoří o cca dvou stovkách vojáků rozdělených pravděpodobně do čtyř skupin, z nichž každá se specializuje na něco jiného.

Takhle se »vyrábí« dokonalý voják

Jak už bylo řečeno, do elitní jednotky americké armády se nelze přihlásit, vojáci jsou vybíráni. I tak ale mají možnost volby, jestli se přidat chtějí, nebo ne. V první chvíli dostanou do ruky bezpečnostní příručku, která popisuje, čím budou muset projít během výcviku. Když kývnou, jsou zcela v moci trenérů. Výcvik je rozdělen do čtyř fází.

1. fáze: Kondiční testy

První fáze trvá osm týdnů. První čtyři týdny v podstatě trénujete na to, abyste zvládli pátý týden, kterému se říká »pekelný«. V tom probíhá výcvik pět a půl dne v kuse, vojáci mají za celou dobu povolené jen čtyři hodiny spánku. Tak se má prověřit jejich fyzická i psychická kondice. To, co vás ještě naučí, je nutnost spolupráce. Na začátku týdne je přidělen každému kamarád (tzv. buddy). Vzájemně jste na sobě zcela závislí.

Během první fáze se plazíte v bahně, nad hlavou vám létají kulky z kulometu, nosíte donekonečna nad hlavou nafukovací čluny, musíte trávit hodiny v ledové vodě. Nebo sedíte v hluboké jámě a házejí na vás bahno. Úkolem instruktorů je také psychicky deptat rekruty, zničit je. Není divu, že první fází projde zhruba jen 20 % uchazečů. Mimochodem, heslem první fáze je: Snadný den byl včera!

2. fáze: Potápění

Dalších sedm týdnů se věnujete potápění. Pod vodou musíte plnit velmi složité úkoly a jste vystavováni extrémním podmínkám. Specializací »tuleňů«, jak se téhle jednotce také někdy přezdívá, je nicméně právě práce pod vodou.

3. fáze: Pozemní boj

Těch 200 chlapů, kteří do elitní jednotky patří, vystřílí za rok stejně nábojů jako celá námořní pěchota USA. Pokryti střelným prachem a s rachotem vybuchujících granátů usínáte a probouzíte se. Po deseti týdnech už si nedokážete bez výbušnin, zbraní a navigace dojít ani na záchod. Aby toho nebylo málo, následují čtyři týdny dalších zkoušek.

4. fáze: Závěrečný výcvik

Následuje dlouhých třicet týdnů výcviku ve výsadkových, polních a potápěčských operacích. Také se musíte zdokonalit v medicíně, a to nejen v ošetřování, ale také v tom, jak drogy a jedy použít ve svůj prospěch.

Zvládneteli i tohle, stále nemáte vyhráno. Jste přiděleni k jednotce, ale stále nemáte právo nosit Neptunův trojzubec. Teprve po dalších šesti měsících, pokud vás jednotka přijme, se stáváte plnohodnotným členem.



Přečtěte si
fukusima
8. 5. 2011 • 21:04

jj, to není nic novýho, taky jsme tu měli speciální jednotky, kterým nedělalo potíže zabíjet tříletý děti... měli ve znaku dva blesky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.