Sestřičky Kristýnka a Karolínka: Po narození se vešly do dlaně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sestřičky Kristýnka a Karolínka: Po narození se vešly do dlaně!

Sestřičky teď oslavily druhé narozeniny.
Sestřičky teď oslavily druhé narozeniny. (ara, Agentura Dobrý den Pelhřimov)

Dvojčátka Kristýnka (2) a Karolínka (2) jsou na světě zázrakem! Obě holčičky se narodily předčasně ve 31. týdnu těhotenství! Pět týdnů pak musely ležet v inkubátoru a nabírat sílu do života. Z miminek do dlaně jsou krásné zdravé holčičky, které právě oslavily druhé narozeniny...

Těhotenství Lenky Vykoukalové zpočátku probíhalo klidně. Pak ale začala slabě krvácet a necítila pohyby holčiček v břiše. Nakonec rodila předčasně!

První šla ve Fakultní nemocnici v Olomouci císařským řezem na svět Karolínka, která vážila 1,440 kg, a druhá Kristýnka s váhou 1,380 kg. Lenka nikdy nezapomene na okamžik, kdy jí dvojčátka ukázali.

„Konečně jsem věděla, že vše dopadlo dobře a teď už bude záležet jen na holkách, jaké budou bojovnice. A co teprve, když jsme se mohli s manželem holčiček poprvé dotknout?“ vzpomíná Lenka, která se dnes podílí na setkávání rodičů nedonošeňátek v olomouckém Rodinném centru Heřmánek.

Tehdy ale zdaleka nebylo vyhráno. Dva měsíce musela s manželem za dětmi, z nichž čouhaly hadičky, jen docházet. „Pocity matky, která si dítě nemůže vzít domů, nepochopí nikdo, kdo to nezažil. Uklidňovalo mě jen vědomí, že holčičky jsou v dobrých rukách,“ říká Lenka.

Po osmi týdnech v nemocnici si ale Kristýnku a Karolínku přece jen manželé odnesli. Dnes jsou holčičky naprosto zdravé a mají se čile k světu.

Ponožkový rekord na podporu nedonošeňátek

Na Mezinárodním festivalu rekordů v Pelhřimově byl představen pokus občanského sdružení Nedoklubko o rekord ve vytvoření nejdelší prádelní šňůry s ponožtičkami pro nedonošené děti.

Na dvacetimetrové šňůře viselo 181 malinkatých ponožek, které upletli dobrovolníci. Skutečný zápis do Knihy českých rekordů proběhne 11. září ve Westernovém městečku v Boskovicích u příležitosti Celostátního setkání předčasně narozených.

Pokud vás šití, pletení či háčkování baví, zapojte se do soutěže pro tvůrce čepiček a ponožek pro předčasně narozená miminka. Koupit tak malé oblečky totiž není možné.

Vyhrává ten, kdo vytvoří nejvíce nedostatkových oblečků. Soutěž trvá do října. Více na www.zlatykulisek.webnode.cz nebo www.nedoklubko.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.