V 79 letech pokořil Kilimandžáro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

V 79 letech pokořil Kilimandžáro!

Ač dnes slaví 80. narozeniny, je Chrudoš Fiala vitálnější než mnozí mladíci.
Ač dnes slaví 80. narozeniny, je Chrudoš Fiala vitálnější než mnozí mladíci. (Daniel Černovský, Profimedia.cz, ara)

Je to opravdu neuvěřitelné! Chrudoš Fiala z Příbrami, který přesně dnes slaví osmdesáté narozeniny, před pár měsíci vystoupal na vrchol nejvyšší hory Afriky! Pokořit nadmořskou výšku 5895 metrů se v tak pokročilém věku žádnému člověku nepodařilo.

A tak se pan Chrudoš stal ze dne na den světovým rekordmanem a byl zapsán v agentuře Dobrý den v Pelhřimově do České databanky rekordů!

Do 45 let kouřil a pil, teď sportuje

Osmdesát let by Chrudošovi Fialovi opravdu nikdo nehádal. Tenhle čiperný starý muž vypadá maximálně na šedesát! Životní vitalita a elán z něj doslova vyzařují. „A to do mých pětačtyřiceti let byli mými největšími koníčky cigarety a alkohol,“ směje se rekordman.

„Kouřit jsem přestával asi dvacetkrát a vždycky jsem pak zase začal. Až jednou za mnou přišel kamarád, že bychom mohli začít sportovat. Tak jsem začal běhat a vsadil se, že poběžím maraton. Nakonec jsem jich absolvoval šest. Kromě Česka jsem byl běhat i v Košicích a Moskvě. Od té chvíle jsem začal preferovat zdravý životní styl a to mi život asi trochu prodloužilo,“ dodává Chrudoš Fiala.

I přes svůj vysoký věk se stále udržuje v kondici. „Každý den ráno, kromě neděle, chodím plavat. Letos už mám uplaváno kolem devadesáti kilometrů. A také jezdím na kole, ročně najezdím 3000 až 3500 kilometrů,“ popisuje senior, který neustále srší dobrou náladou.

„Pozitivní přístup k životu by si člověk měl udržet vždycky,“ dodává už s vážnou tváří.  Kromě sportu je jeho dalším koníčkem hornický spolek Prokop, kterému dělá starostu. „Děláme spoustu kulturních akcí, naše činnost je velká. Zabere to sice dost času, ale dělám to rád,“ konstatuje.

Chlapi, pojďme na Kilimandžáro!

Nejvíce ale miluje cestování. S kamarády cestují po celém světě. Každý rok si vybírají jinou zemi. Také díky tomu vyšel Kilimandžáro a stal se slavným. „Byli jsme snad už všude – v severní Americe, Mexiku, Skotsku, Tibetu, Singapuru, Asii – jen Afrika nám pořád chyběla. Tak jsem si řekl, že bychom to mohli zkusit. Nakonec mě napadlo vyšlapat právě Kilimandžáro. Ostatní byli pro, tak jsme vyrazili. A o nějaký rekord mi rozhodně nešlo, vždyť já to ani nevěděl, že nikdo v mém věku na Kilimandžáru nebyl. Dozvěděl jsem se to náhodou až potom,“ říká Chrudoš Fiala.

Na vrcholu šlo o život!

Dojít až na vrchol Kilimandžára ovšem nebyla procházka růžovou zahradou. Pan Chrudoš se svou partou výšlap absolvovali šest dní. Čtyři dny šli nahoru, dva dny dolů.

„Lezecky to zase až tak náročné nebylo, ale největší potíže byly s aklimatizací a dýcháním. Celou cestu jsem prošel celkem bez problémů, ale když jsem dorazil nahoru, padlo to na mě. Dostal jsem horskou nemoc a zvracel jsem. Naštěstí ale brzy všechno bylo zase dobrý,“ popisuje čiperný senior.

Jak sám přiznává, rodina je na jeho exhibice zvyklá a podporuje ho. „Když nemám strach já, nemají ho ani oni,“ směje se.

Přesto mu ale v jednu chvíli během výstupu na Kilimandžáro pořádně zatrnulo.

„Šlapali jsme nahoru a najednou jsme před sebou viděli další skupinku lidí, jak se sklánějí nad nehybným tělem své kolegyně a brečí. Jestli zemřela, nebo ne, nevíme, každá skupinka měla své průvodce a my museli s nimi pokračovat dál,“ svěřuje se pan Chrudoš, který se letos chystá na další cestu – tentokrát za klokany do Austrálie.

Aha! Víte, že...

Jiné názvy pro Kilimandžáro jsou Uhuru (svoboda), dále Kilima Dscharo, Oldoinyo Oibor (masajsky bílá hora) a Kilima Njaro (svahilsky svítící hora).

Jde o stále činný vulkán, který má tři zaledněné vrcholy. Na Kilimandžáro je možné vystoupit v kteroukoliv roční dobu, nejlepší doba je ale v září a říjnu a v lednu až březnu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.