Odboráři nakonec ustoupili: Stávka bude ve čtvrtek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Odboráři nakonec ustoupili: Stávka bude ve čtvrtek!

Předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša (uprostřed) a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek (vpravo) diskutují s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.
Předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša (uprostřed) a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek (vpravo) diskutují s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. (ČTK – Vít Šimánek)

Potvrzeno! Odboráři se po rozhodnutí soudu o nezákonnosti pondělní stávky zalekli a své protesty přesunuli na tento čtvrtek! Zároveň ale vyhrožují masivnějšími a živelnými akcemi! A v takovém případě může jít i o život!

Stávka by měla odstartovat ve středu o půlnoci a potrvá až do čtvrteční půlnoci. A odboráři se rozhodli přitvrdit. Kromě toho, že stávkující ochromí dopravu v celé zemi, protože nepojedou vlaky a ve větších městech ani městská hromadná doprava, chystají se i masivní blokády silnic.

Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka mohou navíc protesty v hlavním městě přerůst v živelnou akci!

To vyděsilo primátora Prahy Bohuslava Svobodu, který vyzval Pražany, aby vůbec nevycházeli z domu a ani neposílali děti do školy. „V případě takto nekoordinovaných akcí nelze občanům zajistit fungování záchranných složek,“ vysvětlil Svoboda.

Na složitou situaci se ale přesto vláda snaží připravit. „Pro případ, že by se sanitka nemohla dostat k nějakému pacientovi, budou ve vzduchu vrtulníky záchranné služby,“ slibuje ministr vnitra Jan Kubice.

Obavu ze stávky má i primátor Brna Roman Onderka, podle něhož se demonstranti do čtvrtka lépe připraví a stávka bude ještě horší.

Boj s odbory nevzdává ani ministr financí Miroslav Kalousek, který nevyloučil další žalobu na odboráře. „Nebudeli stávka v souladu s právem, podnikneme kroky. Je to naše povinnost, není to fotbalový zápas, máme povinnost bránit občany,“ uvedl včera ministr.

Co se stane

Policie chce při blokádách zajistit průjezdnost silnic, zejména kvůli hasičům a vozům záchranné služby. Proti stávkujícím nijak zasahovat nebude. „Není možné občany omezovat,“ řekl ministr vnitra Jan Kubice. V den stávky by mělo být nasazeno asi o polovinu více policistů než v běžný den.

Téměř tři pětiny Čechů a Češek souhlasí se stávkou v městské dopravě a na železnici, kterou nyní chystají na protest proti vládním reformám odbory. Zhruba stejný počet lidí je ale proti zablokování silnic a hlavních tahů v metropoli. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C.

Vláda chce do půl roku předložit úpravu legislativy o stávce, která by napříště zaručila fungování životně důležitého minima služeb.

Přečtěte si
milos07
14. 6. 2011 • 08:06

vypaseny odborari , kterejm se akorat nechce makat

milos07
14. 6. 2011 • 08:05

odborare bych nechal zaplatit vsechny skody , co zpusobi .....

milos07
14. 6. 2011 • 08:04

Jste spojeny se sockama a vase heslo je " Cim hur , tim lip ".

petr97
14. 6. 2011 • 07:48

zabranil tomu , aby si z nas odborari - bafunari delali zive stity

petr97
14. 6. 2011 • 07:45

odborari si z lidi delaji jen rukojmi svych zajmu !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.