Tři české badatelky: Rozdělí si tři čtvrtě milionu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tři české badatelky: Rozdělí si tři čtvrtě milionu!

Ženy jsou ve vědě stále viditelnější.
Ženy jsou ve vědě stále viditelnější. (Profimedia.cz)

Češi se mohou chlubit nejen krásou svých žen, ale také jejich inteligencí. A tak je třeba hýčkat si je, podporovat. Tři české vědkyně včera dostaly tři čtvrtě milionů, aby se mohly vrhnout na své projekty.

Porota projektu měla těžký úkol. Musela vybrat pouze tři ze 24 nadaných žen! „Bylo to skutečně náročné. Všechny finálové projekty byly na vysoké úrovni. O tom, která z žen získá stipendium, rozhodovala kvalita jejich projektů a jejich předchozí výsledky publikované v předních světových časopisech,“ řekla šéfka poroty  Helena Illnerová.

Alena Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, Markéta Tesařová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Hana Vaisocherová z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd, které si nakonec sumu na své bádání rozdělí, se věnují projektům, které neodborníkovi příliš neřeknou. Ty obvykle pomohou zdravotnictví.

Například Hana Vaisocherová získala stipendium za projekt, který si klade za cíl rychleji rozpoznat nebezpečné látek v potravinách. V současné době, kdy nás neustále překvapují informace o smrtících bakteriích v jídle, to je jistě přínosné!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.