Premiér Nečas straší: Cena elektřiny vzroste až o 30 procent! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Premiér Nečas straší: Cena elektřiny vzroste až o 30 procent!

Petr Nečas
Petr Nečas (Aha! – Petr Novotný)

Německo se zaleklo jaderné katastrofy v Japonsku a postupně do roku 2022 vyřadí z provozu všechny svoje jaderné elektrárny.

„To je jejich věc,“ řekl by si každý z nás. Jenže podle premiéra Petra Nečase (ODS) to zatočí s domácími cenami elektřiny a zvedne je až o třetinu!

„Naše předběžné propočty ukazují, že německé rozhodnutí odstoupit od jaderného programu povede v České republice k nárůstu cen elektrické energie o 30 procent se všemi dopady především na konkurenceschopnost v sektoru průmyslu,“ prohlásil premiér na služební cestě do německého Saska.

Jde o krajní hranici zdražení v případě, že by Německo skutečně uzavřelo všechny jaderné elektrárny a Česká republika nijak nezvýšila svoje kapacity, tedy kupříkladu nedostavěla Temelín.

Jestli je Nečasova předpověď správná, za zhruba deset let čekají české domácnosti šílené účty – rodiny topící a ohřívající vodu elektřinou totiž zaplatí ročně klidně až o desetitisíce navíc! Podívejte se, jak se případné zdražení dotkne vás.

Markéta Šichtařová, Next Finance: Zdraží i ostatní energie!

Je zdražení o třetinu reálné?

„Jestli ve finále elektřina zdraží o 29 nebo 30 procent, nelze přesně určit. Nicméně obdobně ano, a lví podíl na tom bude mít Německo.“

Jak to bude v nejbliších letech?

„Nebude to deset procent za rok, spíše v řádu jednotek procent. Je však třeba si uvědomit, že zároveň budou růst ceny i ostatních energií, jako jsou voda či teplo.“

Proč přesně bude elektřina zdražovat?

„Německo přestane být bez jaderných elektráren soběstačné a začne elektřinu dovážet z okolních zemí, kde jí mají přebytek – třeba z Česka. Zvýší se tak poptávka a to umožní růst cen.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.