Test Aha! Kyselé okurky: Pozor na ty z Vietnamu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 24. května 2025

Svátek slaví Jana, zítra Viola

Test Aha! Kyselé okurky: Pozor na ty z Vietnamu!

Hynek Šír při  hodnocení.
Hynek Šír při hodnocení. (Aha! – Martin Pekárek)

Není snad Čech, který by nemiloval kyselé okurky – ten pocit, kdy při skousnutí krásně křupnou a sladkokyselá chuť se příjemně rozlije po jazyku...

Počátky nakládání okurek do láku se připisují Čechům, respektive Moravanům. Jejich současnost je však u nás poněkud žalostná, v obchodech se prodávají okurky naložené v láku z Vietnamu.

A ty naše? Mnohdy také žádná sláva – nekřupnou a v ústech se promění v blátivou hmotu, která zanechává různé pachuti. Nabídku českých obchodů otestoval pro Deník Aha! Hynek Šír, šéfkuchař pražské restaurace 7 Tacos. Jaké »nakládačky« jsou tedy nejlepší?

Jak vybrat tu nejchutnější kyselou okurku?

Hledejte koření

Šéfkuchař Hynek Šír doporučuje při nákupu nakládaných okurek hledat koření. „Zda je okurka měkká, přes sklenici nepoznáte. Chuť však výrazně ovlivní koření, v němž je okurka v láku naložena. Koření by mělo být vidět,“ radí. Neuznává tzv. kořenící výtažky.

„Jejich používání nechápu. Když už dávají kořenící výtažek, co udělají s tím kořením? To ho vyhodí? Je to jakoby jste udělali dobrou svíčkovou a zeleninu jste do ní nepropasírovali, ale vyhodili,“ říká Šír.

Jak okurky použít?

Měkká, nebo tvrdá? Měkčí okurky používejte do studených omáček. „Když měkkou okurku budeme dál tepelně zpracovávat, třeba do španělských ptáčků nebo do omáčky, tak se nám v ní rozblemcá,“ upozorňuje Šír.

Záleží na velikosti? Záleží na tom, jak je chcete použít. Budeteli vařit znojemskou, tak je zbytečné si kupovat babyokurečky, ale raději větší, protože se budou lépe krájet. Pokud kupujete okurky, které chcete použít vcelku, případně do salátů, kde ji pouze rozpůlíte, kupte si menší.

Co řezy? „Ty nekupujte. Řez bývá rozmáčený, plný nálevu. Slupka okurku chrání,“ říká šéfkuchař Šír.

Kyselé okurky

Autor:  wer

Přečtěte si
winterfreshka
13. 4. 2011 • 09:12

Dokud má člověk výběru,i když sockám je to úplně jedno po čem se ze.serou,hlavně že to bude za pár kaček.

zadnice
12. 4. 2011 • 15:32

To už budeme žrát i okurky z Vietnamu? Kam jsme to dospěli!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry