Test Aha! Kyselé okurky: Pozor na ty z Vietnamu!

Není snad Čech, který by nemiloval kyselé okurky – ten pocit, kdy při skousnutí krásně křupnou a sladkokyselá chuť se příjemně rozlije po jazyku...
Počátky nakládání okurek do láku se připisují Čechům, respektive Moravanům. Jejich současnost je však u nás poněkud žalostná, v obchodech se prodávají okurky naložené v láku z Vietnamu.
A ty naše? Mnohdy také žádná sláva – nekřupnou a v ústech se promění v blátivou hmotu, která zanechává různé pachuti. Nabídku českých obchodů otestoval pro Deník Aha! Hynek Šír, šéfkuchař pražské restaurace 7 Tacos. Jaké »nakládačky« jsou tedy nejlepší?
Jak vybrat tu nejchutnější kyselou okurku?
Hledejte koření
Šéfkuchař Hynek Šír doporučuje při nákupu nakládaných okurek hledat koření. „Zda je okurka měkká, přes sklenici nepoznáte. Chuť však výrazně ovlivní koření, v němž je okurka v láku naložena. Koření by mělo být vidět,“ radí. Neuznává tzv. kořenící výtažky.
„Jejich používání nechápu. Když už dávají kořenící výtažek, co udělají s tím kořením? To ho vyhodí? Je to jakoby jste udělali dobrou svíčkovou a zeleninu jste do ní nepropasírovali, ale vyhodili,“ říká Šír.
Jak okurky použít?
Měkká, nebo tvrdá? Měkčí okurky používejte do studených omáček. „Když měkkou okurku budeme dál tepelně zpracovávat, třeba do španělských ptáčků nebo do omáčky, tak se nám v ní rozblemcá,“ upozorňuje Šír.
Záleží na velikosti? Záleží na tom, jak je chcete použít. Budeteli vařit znojemskou, tak je zbytečné si kupovat babyokurečky, ale raději větší, protože se budou lépe krájet. Pokud kupujete okurky, které chcete použít vcelku, případně do salátů, kde ji pouze rozpůlíte, kupte si menší.
Co řezy? „Ty nekupujte. Řez bývá rozmáčený, plný nálevu. Slupka okurku chrání,“ říká šéfkuchař Šír.