Koaliční přestřelka: Oko za oko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Koaliční přestřelka: Oko za oko!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nad vládou se vznáší pach střelného prachu. Znesváření koaliční pistolníci nabili o víkendu zbraně a tasili! Důvod? Bývalí parťáci už nejsou pokrevními bratry a vzájemně žádají hlavy různých ministrů.

Důvodem je dokument, který poukázal na fakt, že »véčkař« Vít Bárta si nejspíš politiku spletl s byznysem. ODS chce kromě ministra dopravy Bárty, který již demisi podal, také hlavy dalších »véčkařských« ministrů – vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše.

A duply si i Věci veřejné, které chtějí do »věčných lovišť« poslat ministra fi nancí Miroslava Kalouska (TOP 09), obrany Alexandra Vondru (ODS) a zemědělství Ivana Fuksu (ODS). A máme tu parádní politický pat! Obě strany na sebe míří a drží se v šachu. Kdo jen blafuje a má nabito slepými náboji? Kdo první zmáčkne spoušť a spustí křížovou palbu?

Perný týden vládní koalice

Pondělí

Radek John chtěl poprohlášení Jaroslava Škárky, že od Víta Bárty dostává peníze za loajalitu (měsíčně 55 tisíc, nedávno rovnou 170 tisíc korun) situaci uklidnit a kvůli aféře podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Prohlásil, že Škárka svými výroky stranu poškozuje.

Úterý

Kolegové Škárku vyloučili z klubu i ze strany. Škárka podal kvůli úplatku trestní oznámení. »Véčkařská« mračna se stahují i nad dlouhodobým rebelem Stanislavem Humlem.

Středa

Bárta večer řekl, že peníze Škárkovi dal, ale byla to půjčka. O úplatku začala mluvit i dosavadní hvězda VV Kristýna Kočí. Půl milionu odevzdala na státním zastupitelství a podala trestní oznámení na Bártu.

Čtvrtek

Kočí se ráno sešla s Nečasem. Odpoledne ji i Humla kolegové poslanci vyloučili z klubu.

Pátek

Pod tlakem úplatkářské aféry Bárta ohlašuje, že podá demisi. Zopakoval ale, že peníze pro Škárku a Kočí byly jen půjčka. Premiér demisi okamžitě přijal. Pozdě večer se koná schůzka vládní koalice. ODS žádá odstoupení i Johna a Dobeše.

Sobota

■ Ráno se odděleně schází vedení VV i ODS.

■ Karolína Peake, nová šéfka klubu VV, říká, že si nedovede představit podporu vlády Petra Nečase v případě, že by byli odvoláni jejich ministři, zejména šéf její strany Radek John.

■ VV připouštějí odchod Johna a Dobeše výměnou za odchod Kalouska, Vondry a Fuksy. Koalici opustit nehodlají.

■ ČSSD odmítla podpořit případnou menšinovou vládu samotné ODS či ODS a TOP 09. Podle ní by měl podat demisi celý Nečasův kabinet.

■ Vedení ODS se postavilo za snahu Petra Nečase odstranit nejen Bártu, ale i Johna a Dobeše.

■ Vpodvečer vyjádřilo vedení TOP 09 podporu Nečasovu postupu v krizi.

■ Prezident Klaus prohlásil, že demisi Bárty přijme, a v případě, že budou odcházet další ministři, přijme jejich demise také.

Neděle

■ Radek John oznámil, že VV už hledá náhradníky za něho, Bártu a Dobeše. Řekl také, že pokud ve vládě zůstane Kalousek, Vondra a Fuks, může Nečasův kabinet na podporu VV zapomenout.

■ Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka považuje Věci veřejné za firmu a nikoliv stranu. Ta podle něj navíc používá praktiky sicilského klanu. Senátor Jiří Dienstbier řekl, že jeho ČSSD by navrhla více ministrů, kteří by měli opustit vládu. VV by podle něj měly zmizet z politické mapy ČR. Podle místopředsedy Michala Haška jsou jedinou cestou z krize nové volby, a to nejlépe v září.

■ Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil prohlásil, že Radek John je jen maskotem ABL.

■ Bárta své odpůrce nepotěšil. Vyprávěl, že jej maminka varovala, že jestli toho nenechá, uškodí i lidem kolem sebe a své rodině. On jí prý rázně řekl, že toho nenechá. Ministrem nebude, poslancem ano (kvůli vyšetřování je ale ochoten vzdát se imunity), a chce být konečně i oficiálním vůdcem VV.

ODS, TOP 09 - Koho chtějí odstřelit?

  • VÍT BÁRTA (VV), ministr dopravy
  • RADEK JOHN (VV), ministr vnitra
  • JOSEF DOBEŠ (VV), ministr školství

Proč míří právě na ně?

Bárta: Nepsaného šéfa VV, kromě toho, že měl uplácet své kolegy za loajalitu, poškodila tři roky stará nahrávka, v níž vysvětluje, jak má ABL získávat prostřednictvím politiky dobré zakázky.

John: Je to jen figurka, která z pozice oficiálního šéfa strany a ministra vnitra kryje údajné vrůstání firmy ABL do ministerstev a úřadů. V rezortu také nezabodoval, policisté ho nemají rádi.

Dobeš: Je spjatý s bezpečnostní agenturou ABL.

Co si chtějí vystřílet

■ Udržení vlády se současnou podporou 118 hlasů tří stran.

■ Vytvoření nové vlády s podporou odpadlíků nebo nových rebelů z VV.

Věci veřejné - Koho chtějí odstřelit?

  • MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09), ministr financí
  • ALEXANDR VONDRA (ODS), ministr obrany
  • IVAN FUKSA (ODS), ministr zemědělství

Proč míří právě na ně?

Kalousek: Dodnes nebyly vyjasněny okolnosti zakázek na štábní systémy a padáky za jeho působení na ministerstvu obrany.

Vondra: Jeho skvrnou je především nedávno propíraná kauza ProMoPro.

Fuksa: Údajně se dopouští chyb ve vedení Lesů ČR, např. razantně nevystoupil proti uzavírání smluv bez výběrového řízení. VV na něj chystají trestní oznámení.

Co si chtějí vystřílet?

■ Setrvání ve vládě, neztratit moc a vliv.

■ Postrašit koaliční partnery a pozornost vůči svému rozkladu odvést na skandály jiných.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.