Koupili jste ojetinu a nejede?: Peníze dostanete zpět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Koupili jste ojetinu a nejede?: Peníze dostanete zpět!

Při koupi ojetých vozů je třeba dávat pozor.
Při koupi ojetých vozů je třeba dávat pozor. (Ilustrační foto Aha! – Karel Kopáč)

Koupili jste si starší auto a po nějaké době zjistili vážnou závadu? Nejvyšší soud rozhodl, že máte právo odstoupit od smlouvy. Auto předat původnímu majiteli a trvat na vrácení peněz!

Soud se zastal muže, který si koupil ojetý Opel Omega za 167 tisíc Kč od soukromého prodejce, který tvrdil, že je vůz v bezvadném stavu.

Po koupi ale nový majitel zjistil, že auto má prasklou hlavu válců motoru a vadné turbodmychadlo. Chtěl proto po pěti měsících auto vrátit.Prvoinstanční soud v Kolíně jeho žalobu zamítl.

Soudci rozhodli, že odstoupit od smlouvy nelze. Vady jdou podle nich opravit za asi 30 tisíc korun, a auto tak není pro nového majitele ze zákona neupotřebitelné.

Krajský soud v Praze ale určil, že náklady na opravu, které se podle některých znaleckých posudků mohly vyšplhat až na 60 tisíc, jsou natolik vysoké, že auto vrátit lze. „Vady je možné kvalifikovat jako neodstranitelné,“ uvedli soudci pro server Aktuálně.cz s tím, že údaje o stavu vozidla při prodeji se ukázaly jako nepravdivé.

Prodejce vozu peníze vrátit odmítl a obrátil se na Nejvyšší soud. Neuspěl. Senát soudu vedený soudcem Pavlem Krbkem rozhodl, že odstoupit od smlouvy lze ve chvíli, kdy jsou vady neodstranitelné nebo náklady na opravu jsou příliš vysoké.

A zároveň dodali: »Prodávající musí kupujícího upozornit na vady věci, kterou prodává. Závady na autě existovaly už v době prodeje auta, ale při zkušebních jízdách se nemusely projevit.«

Přečtěte si
ivannavratil386
16. 2. 2019 • 21:07

Díky moc za článek. To já po nákupu svého ojetého auta řešil podobný problém. V mém případě se ale závada začala projevovat až po několika měsících. Konkrétně šlo o závadu turbodmychadla a oprava naštěstí nebyla nijak nákladná. O repas turba se mi postarali tady: https://profiturbo.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.