Topolánek hřímal: Nejsem podvodník! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Topolánek hřímal: Nejsem podvodník!

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (: Petr NOVOTNY)

PRAHA – „Jiří Paroubek mě chce odstranit!“ tvrdí premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Podle něj celý skandál kolem prodeje akcií firmy VAE rozpoutal právě předseda ČSSD Jiří Paroubek jen proto, aby ho odstranil z čela ODS a pak mohl novému vedení navrhnout řešení povolební situace v rámci ODS – ČSSD.

V úterý Jiří Paroubek představil analýzu, podle které se firma Mirka Topolánka VAE měla dopustit úvěrového podvodu. Ve zprávě se vyskytují i sprostá slova. „Převezl pár bankovních idiotů a pár finančních kreténů ve službách magistrátu ovládaného vlastní stranou,“ píše se ve zprávě. Topolánek je zde označován jako Kmotr.

VAE si v roce 1998 vzala od První městské banky úvěr 67,5 milionu korun, který později nebyla schopna splácet. Podle Paroubka pak Topolánek a další tři partneři firmy podepsali směnku, kterou měli za úvěr ručit. To přiznal i Topolánek, ale zároveň se brání nařčení, že směnku nezaplatil. „Směnka byla vždy v rukou věřitele, ale já jsem nikdy nebyl vyzván k plnění.“ Další nejasnosti se objevily okolo akcií firmy VAE, které Topolánek vlastnil a prodal je za dva a půl milionu. Tyto peníze použil k nákupu bytu, za který zaplatil zhruba osm milionů korun. Na zbytek si vzal hypotéku. Podle ČSSD měl být výnos z akcií použit na umoření dluhu. „Zástavní smlouva byla zrušena v roce 2003, já jsem akcie prodal až v roce 2005. Peníze jsem investoval do koupi bytu, to znamená, že jsem se tedy majetku nezbavil, a nemůže se tedy jedna o úvěrový podvod,“ vyvracel podezření Topolánek. Zároveň také uvedl, že nemůže zveřejnit smlouvy mezi firmou VAE a První městskou bankou a firmou VAE a Eltodo (momentální vlastník pohledávky), jelikož tyto smlouvy nemá k dispozici.

14.9.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.