Šílený atentátník v USA střelil kongresmanku do mozku! Obdivoval Hitlera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šílený atentátník v USA střelil kongresmanku do mozku! Obdivoval Hitlera!

Fotografie
Fotografie (internal)

Pro demokratickou kongresmanku Gabrielle Giffords (40) to měl být den jako každý jiný.

V sobotu ji před supermarketem v arizonském Tucsonu čekalo setkání s voliči. Když dorazila na místo, ještě netušila, že ji má na mušce šílený útočník a že bude za pár minut bojovat o život. Střelil ji zezadu, kulka jí prolétla mozkem.

Pak už se ozývalo jen další: „Ratatata! Ratatata!“ Lidé se káceli k zemi.  Celková bilance je tragická, o život přišlo šest lidí, mezi nimi i devítiletá holčička, třináct včetně poslankyně bylo zraněno.

Na místě byl i Steven Rayle, který stál zhruba tři metry od útočníka. „Střílel rychle. Neměl konkrétní terče, bral všechno šmahem. Lidé vůbec neměli možnost úniku,“ říká Steven, kterému se nakonec podařilo doplížit se k betonovému sloupu a ukrýt se za ním. Pak předstíral, že je mrtvý. Útočníka zneškodnili až dva muži v momentě, kdy chtěl nabít zbraň.

Policie už zveřejnila totožnost šíleného střelce. Je jím Jared Loughner (22). Mladík byl známý jako politický radikál, který nesouhlasil s americkou vládou, často kouřil marihuanu a poslouchal tvrdou hudbu. V profilu, který si vystavil na internetu, se lze dočíst, že je jeho oblíbenou četbou Hitlerova autobiografie Mein Kampf a komunistický Manifest. „Ahoj, kamarádi, prosím, nezlobte se na mě,“ napsal poslední vzkaz přátelům. Pak se vydal zabíjet.

Po hrůzném činu u něho doma policisté nalezli dopis na rozloučenou, kde se přiznává k naplánování celé akce a dokonce počítá s tím, že při ní přijde o život.

Jednu dobrou zprávu však přinesl až včerejšek: po složité operaci totiž  sice postřelená Giffordsová upadla do komatu, vzápětí však začala pomalu komunikovat s lékaři. Na jejich podnět například zvedla dva prsty. „Jsem opatrně optimistický,“ uvedl neurochirurg Michael Lemole s tím, že největší hrozbou je nyní otok mozku.

Útok odsoudil americký prezident Barack Obama a označil jej za nevýslovnou tragédii. Vyzval také Američany, aby dnes v 17.00 za oběti drželi minutu ticha.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.