Pirát s protekční SPZ 2222: Na dálnici byl hrdina, a teď... Tady se ukrývá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pirát s protekční SPZ 2222: Na dálnici byl hrdina, a teď... Tady se ukrývá!

Agresivní řidič vlastní i tuto budovu s bazénem. Probíhají tu drobné stavební úpravy.
Agresivní řidič vlastní i tuto budovu s bazénem. Probíhají tu drobné stavební úpravy. (Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, Policie ČR)

Nejdříve dělal na dálnici D1 machra a arogantním chováním a agresivní jízdou děsil jiné řidiče, teď mu ale zatrnulo!

Manažer Aleš Trpišovský (43) terénním mercedesem s kmotrovskou »espézetkou« minulou středu ohrožoval u Mirošovic u Prahy dvě posádky aut. Policisté ho ale dopadli a nyní jej vyšetřují na svobodě. Podle Miloslava Čiháka z dálniční policie prý Trpišovský jednal velmi arogantně a povýšeně hovořil o svém majetku a postavení. Deník Aha! se proto rozhodl jeho chvástavá slova prověřit...

Trpišovský se kromě drahého vozu pyšní postem generálního ředitele stavební firmy, v níž je zároveň předsedou představenstva. Jeho majetek, na který se údajně odvolával, čítá i dvě obří vily u Prahy. V jedné se zřejmě ukrývá a čeká na výsledek vyšetřování nehody, kterou zavinil. Před našimi otázkami si raději vypnul mobil. Nereaguje ani na další výzvy, aby objasnil důvody svého chování.

Co vlastně způsobil? Nejdřív si »vyšlápl« na řidičku, která podle něj jela v levém pruhu příliš pomalu. „Mercedes bílé barvy na 15. až 20. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno dojel na bezprostřední nebezpečnou vzdálenost vozidlo Ford Escort,“ řekla mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Pak řidičku zprava předjel, zařadil se před ni a začal prudce brzdit. „Řidičku donutil zcela zastavit v nejrychlejším pruhu dálnice,“ dodala mluvčí.

O pár kilometrů dále si trestání »pomalých« řidičů zopakoval. Prudce dojel další vůz, opět ho předjel zprava a zabrzdil. Šofér za ním  ale nestačil zastavit a havaroval. Trpišovský se podle policistů dopustil pokusu o těžké ublížení na zdraví a poškozování cizí věci, za což mu hrozí 5 až 12 let vězení.

Pro srovnání – Luboš Lacina, který v březnu vytlačil vůz z dálnice D1, dostal pět let vězení a sedm let bez řidičského průkazu.

Svědek o Trpišovském: Před 13 lety mě málem zabil!

Podle nejnovějších informací to není poprvé, co Trpišovský ohrožoval řidiče. Před třinácti lety za to byl dokonce odsouzen. Od vězení ho zachránila amnestie.

Svědek, který se svěřil TV Prima, uvedl, že ho Trpišovský už v roce 1998 předjel zprava a zastavil v rychlém pruhu. „Ještě mi urazil zrcátko a nadával mi,“ dodal svědek. Trpišovský tak mohl za svou agresivitu už dávno pykat, kdyby ho před vězením nezachránila všeobecná prezidentská amnestie.

Podle Primy má navíc Trpišovský také několik záznamů za majetkovou trestnou činnost. Dříve prý pracoval jako řidič pro Metrostav, nyní je nejvyšším manažerem soukromé stavební firmy. Svědci ho popisují jako vysokého muže s krátkými, silně nagelovanými tmavými vlasy. A s velmi arogantním chováním...

Radek John, ministr vnitra: Trest musí být odstrašující!

Případy dálničních pirátů, jako je třiačtyřicetiletý Aleš T. v mercedesu s protekční SPZ »2222«, děsí i ministra vnitra Radka Johna (Věci veřejné). A v našem rozhovoru přiznal, že si na takové řidiče sám dává největší pozor!

V poslední době se množí případy pirátství na silnicích. Myslíte si, že je to určitá nová »móda«?

„Ne! Myslím si, že agresivita se tady vyvíjela dvacet let a je třeba se na ni zaměřit. A u tohohle piráta je velmi zajímavé číslo – 2222. Lidé, kteří mají taková čísla, jsou zvláštní skupinou populace. Tito lidé chtějí být něčím výjimeční, něčím upoutat, takže upozorňují sami na sebe, tudíž pozor na tyto lidi. I já sám si na ně dávám na dálnici největší pozor.“

Pokud tedy lidé vidí na silnici auto s podobným číslem, měli by být ostražitější?

„Netvrdím, že všichni jsou stejní, ale z vlastní zkušenosti vím, že pokud se nějaké auto chová jako zbraň, agresivně, pak jsou to velmi často auta s takovýmito čísly.“

Když policista na silnici vidí auto s prominentní značkou, dává si na řidiče větší pozor? Nebo se jej naopak bojí zkontrolovat?

„Věřím, že se nebojí. A výzva policistům je zaměřit se na lidi, kteří jsou potenciálně jiní než ostatní. Většina lidí má normální číslo a je jim to jedno. A ti, kteří se chtějí takto vylučovat, se většinou vylučují i svým chováním. Neznamená to, že pokud má někdo výjimečné číslo, že má i výjimečná práva.“

Jakým způsobem se vlastně prominentní SPZ řidičům přidělují?

„Bohužel pro to není systém. V Anglii se tato čísla prodávají za velké peníze. A tady by se mělo udělat přesně totéž. Byl by to příjem do státního rozpočtu.“

Lze pirátství předcházet nějakou prevencí?

„Prevence jsou tresty. Proto je třeba zaznamenávat na mobily důkazy o těchto činech a je třeba tyto činy trestat.“

Jsou tresty pro piráty silnic dostatečné?

„Pět let vězení pro piráta, který vytlačil auto ze silnice, je trest správný a exemplární. A aby zmizela agresivita ze silnic, musí podobné tresty následovat i pro další. Takže i tento pirát by měl dostat trest, který bude odstrašující.“



Přečtěte si
bubo2
4. 1. 2011 • 13:31

Pan ministr by si měl mimo jiné posvítit i na ty SPZ (nyní RZ). Evidence vozidel je v jeho pravomoci. Pokud se legálně neprodávají, je to černý příjem státních úředníků, protože zadarmo rozhodně nejsou! A jejich vědomí uživatelé? Jediné slušné slovo - UBOŽÁCI!

dodo57
3. 1. 2011 • 19:26

Takového hňupa poslat do Bohnic studenou sprchu,nedat mu tak řidičák na do smrti,ať chodí parchant pěšky když se neumí chovat.Stejně mu nic neudělají,mně to ten parchant udělat tak ho na místě přišpendlím k dálnici.Je to obyčejné lidské HOVADO bez citu.Parchant !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.