Pirát z D1 Luboš Lacina: Dostal pět let! Soudce: Poškozené ochránil anděl strážný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pirát z D1 Luboš Lacina: Dostal pět let! Soudce: Poškozené ochránil anděl strážný!

Lacina si rozsudek vyslechl s kamennou orosenou tváří.
Lacina si rozsudek vyslechl s kamennou orosenou tváří. (ara, ČTK/Michal Kamaryt, Martin Přibyl, reprofoto TV Prima)

Kamenná bledá tvář, upocené čelo... Tak v takovém stavu si Luboš Lacina (41), který letos v březnu vytlačil řidičku slabšího vozu z dálnice, včera vyslechl rozsudek. Od soudu odešel s pětiletým trestem za pokus o těžké ublížení na zdraví. Sedm let pak nesmí sednout za volant.

Luboš Lacina se po celou dobu hájil tím, že do mazdy, v níž seděla Zuzana U. (26) a Marek S. (29), najel náhodou, když nezvládl předjíždění. Oba poškození naopak tvrdili, že na ně Lacina vulgárně gestikuloval, křičel a pak do nich záměrně narazil. Soudce Ivo Zelinka prohlásil, že důkazy podporují verzi poškozených. Podle kamerových záznamů jely oba vozy několik sekund vedle sebe.

Pak Luboš Lacina nečekaně udělal nepochopitelný manévr, strhl vůz doprava a doslova vystřelil mazdu z dálnice. Znalci uvedli, že jen díky tomu, že Lacina řídil luxusní vůz Škoda Superb vybavený stabilizátory, se udržel na silnici a nezpůsobil řetězovou havárii. Navíc je podle soudce zázrak, že se poškozeným nic nestalo.

„Pětadvacet let jsem soudil dopravní nehody a za celou svou kariéru jsem nezažil případ, kdy by se nehoda, při níž je vůz v rychlosti přes sto kilometrů v hodině vystřelen z dálnice a několikrát se převrátí, obešla bez zranění. Můžeme se jen dohadovat, zda je to náhoda, nebo nad poškozenými držel ochrannou ruku nějaký anděl strážný,“ řekl Ivo Zelinka.

Soudce také připustil, že ve stresové situaci může i slušný člověk zareagovat nevhodně. Musí však nést následky svého činu. Pirátství a agresivita na silnicích nemohou být tolerovány.

Luboš Lacina vyslechl rozsudek s kamennou tváří. Byl však bledý, potil se a otíral si čelo. Proti trestu se odvolal. Při odchodu ze soudní síně prohlásil, že cítí, že veřejné mínění není na jeho straně. Nepřipouští ale, že by to bylo především kvůli kamerovým záběrům, které nehodu ukazují. Mohou za to podle něj novináři.

„Média mají velkou moc a někteří jim věří. V novinách jsem viděl i animaci nehody tak, jak vůbec neproběhla. Odvolali jsme se. Budeme bojovat dále,“ tvrdil Luboš Lacina.

Kliknutím zvětšete

Co u soudu také zaznělo:

„Použil auto jako zbraň, a to z velmi malicherné pohnutky.“ (Státní zástupce Tomáš Milec)

„Byla to řidičská chyba.“ (Luboš Lacina)

„Rozsudek je nesprávný. Vina mého klienta nebyla prokázána.“ (Obhájce Pavel Szkandera)

„Jsem rád, že soud došel k tomuto závěru. Je to skvělý signál pro všechny slušné řidiče.“ (Státní zástupce Tomáš Milec)

„Neřídím a auto už nikdy nechci.“ (Poškozená Zuzana U.)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.