Pošťák Aleš Vojta z hor - K zapadlým chalupám jezdí na skútru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pošťák Aleš Vojta z hor - K zapadlým chalupám jezdí na skútru

Cesta na samoty vede nesjízdnými úseky a na skútru trvá i půl hodiny.
Cesta na samoty vede nesjízdnými úseky a na skútru trvá i půl hodiny. (ČTK – Břetislav Fiala, Radek Petrášek, Drahoslav Ramík, Aha! – Alexandr Malachovský, Martin Přibyl)

Ať je mráz, zima, sníh či vánice, pošta musí fungovat. To platilo a platit bude. Důkazem toho je zvláštní doručovací služba v jednom z nejodlehlejších koutů naší republiky na Božím Daru v Krušných horách. Pošťák tu jezdí nejen autem, ale i na sněžném skútru!

Jízda na skútru ale má svá specifika. „Nejdříve se musím prohrabat do garáže a z ní skútr vyndat. Je to těžké zejména tehdy, když padá prašan. To jsou před vraty i dva metry sněhu,“ vysvětlil pošťák Aleš Vojta (29), který rozváží dopisy už osmým rokem. Jeho rajon v Krušných horách, kde včera připadlo až půl metru čerstvého sněhu, je navíc jediným v republice, kde se skútr využívá!

„Je to vynikající zejména pro cesty k zapadlým chalupám a chatám a jedné horské boudě. K těmto objektům bychom se autem normálně nedostali. Lidem tam vozím poštu, někdy i denní tisk a hlavně starším lidem dovezeme třeba i léky,“ popisuje svou pracovní náplň Vojta. Velkou pomoc místního pošťáka oceňuje i František Vegner, který obývá jednu z chalup.

„Musím říct, že ten skútr je skvělá věc. Ještě nikdy se nestalo, že by nás pošta nedostihla. S naším panem pošťákem se dobře známe, je jako naše rodina,“ usmívá se Vegner. S letitým horalem souhlasí i Jana Albrechtová z odlehlých samot, která je ráda, když se k ní přes přívaly sněhu vůbec někdo dostane. Aby ne! Podle meteorologů z ČHMÚ byla v Česku naposled taková zima na konci roku 1969, tedy před 41 lety!

I tohle chumelenice napáchala
  • Starosta Frýdlantu vyhlásil kvůli přívalům sněhu včera ráno kalamitní stav pro město Frýdlant a Albrechtice u Frýdlantu. Kalamitní stav včera platil také v Hejnicích, Lázních Libverda a Novém Městě pod Smrkem.
  • Pro nákladní či osobní auta bylo uzavřeno 35 úseků silnic v zemi. Nejvíce jich je v Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji.
  • Dlouhé kolony se tvoří na dálnicích. Na D1 včera zatarasil zhruba 30 kilometrů před Prahou provoz kamion. Na 157. kilometru D1 ve směru na Brno zase havaroval kamion s prasaty. Při vyšetřování nehody se zranila i dopravní policistka a další dvě ženy. Problémy byly i na dálnici D8 za Ústím nad Labem poblíž Německa, jejíž část musela být uzavřena.
  • Kvůli sněhové kalamitě je podle informací Českých drah uzavřeno nebo výrazně omezeno devět tratí. Zpoždění nabíraly vlaky také na hlavní trase Praha-Bohumín.
  • Záchranáři Horské služby Beskydy pátrali v noci na včerejšek po dvou snowboardistech (21 a 24), kteří se ztratili v horách u Rožnova pod Radhoštěm při pokusu o noční sjezd volným terénem. Záchranáři mladíky v pořádku našli.
  • Horská služba v Krušných horách pracuje na případu člověka, který se už dva dny neozval svým příbuzným z horské chalupy, kde v těchto dnech pobývá. Na místo se proto vydal záchranář.
  • Dva myslivci se v noci na včerejšek ztratili v oblasti Zhůří u Zadova při lovu jelena. Na místo se vydali záchranáři na sněžných skútrech a jen díky dobré znalosti terénu je poměrně rychle našli. Muži byli jen lehce podchlazení.
  • Horská služba vyhlásila v Krkonoších třetí stupeň lavinového nebezpečí. Ten platí již od úterý i v Jeseníkách.

Další sníh a mráz

Pravá zima s mrazivými teplotami nás hned tak neopustí. V noci na sobotu může rtuť teploměru při vyjasnění spadnout místy až k minus 20 stupňům. A čeká nás i další sněhová nadílka!

  • Dnes
    Oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Večer v Čechách na severozápadě silnější sněžení. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky a závěje. Nejvyšší teploty -9 až -5 °C.
  • Pátek
    Zataženo, občas sněžení nebo sněho-vé přeháňky. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C. Místy se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.
  • Sobota
    Většinou oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty místy až -20 °C. Nejvyšší denní teploty -8 až -4 °C.
  • Neděle
    Zataženo až oblačno, místy občas sněžení. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.