Případ zmizelé Aničky: Podezřelý muž se vypařil... Policie: Možná sleduje pátrání zpovzdálí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Případ zmizelé Aničky: Podezřelý muž se vypařil... Policie: Možná sleduje pátrání zpovzdálí!

Policii teď zbyly jen oči pro pláč. Podezřelý, sotva ho propustili, zmizel neznámo kam. Ani se neobtěžoval si vyzvednout své věci.
Policii teď zbyly jen oči pro pláč. Podezřelý, sotva ho propustili, zmizel neznámo kam. Ani se neobtěžoval si vyzvednout své věci. (Aha! – Petr Novotný, Alexandr Malachovský, ČTK – Michal Kamaryt)

Obavy se naplnily! Muž (41) podezřelý z toho, že ublížil pohřešované Aničce Janatkové (9), zmizel. Ztratil se jako pára nad hrncem hned poté, co na něj soudce v pátek odmítl uvalit vazbu a pustil ho na svobodu. A policie přiznává chybu, že ho nedala sledovat. Pozdě!

Muž, jehož DNA policie objevila na Aniččině batohu a kterého obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody, se dokonce ani nevrátil na policii pro své osobní věci. Kam mohl jít? Tomu, že by se vrátil do Mostu, odkud pochází a kde má partnerku a dceru, ale policie moc nevěří.

„Řekl bych, že zůstane v Praze. Tady se nejlíp schová. Je tu největší pohyb lidí, kteří se mezi sebou neznají. Často nepozná ani soused souseda. V takovém prostředí se může pohybovat v klidu. Na malém městě by si ho každý všiml,“ řekl včera Aha! jeden z pražských kriminalistů. Podle něj může podezřelý být dokonce velmi blízko prohledávané lokality.

„Zpovzdálí může pozorovat, co se tam děje. Nelze vyloučit, že čeká, kdy pátrání vzdají, a pokusí se oběť přemístit jinam,“ uvažoval detektiv. Neudivuje ho ani fakt, že pachatel z místa činu neodklidil společně s obětí i její věci. Důvodů může být podle něj více, dokonce i svědomí.

„Stává se, že pachatel nechá na místě činu stopu, protože na sebe chce upozornit, chce být zadržen, zároveň ale nemá sílu přiznat se,“ míní kriminalista.

Obviněnému, který je sám otcem dcer, by hrozilo až 15 let odnětí svobody, pokud by byl uznán vinným. V minulosti byl už osmkrát trestán, z toho čtyřikrát skončil ve vězení. Vždy se však jednalo o majetkové, nikoliv násilné delikty. Jestli mu je policie opět na stopě, odmítá sdělit.

„Z taktických důvodů, s ohledem na vyšetřování se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekla včera policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Co se o podezřelém ví?

  • Zřejmě žije dva životy. Jeden spořádaný s družkou a mladší dcerou v Mostě, druhý jako bezdomovec v Praze.
  • Má také starší jednadvacetiletou dceru.
  • Do Prahy jezdil údajně za prací. Většinou ale dělal jen brigády, jinak vykrádal byty a chatky.
  • V Praze přebýval ve strojovně výtahu v panelovém domě v Ďáblicích. V paneláku kdysi žil se svou první ženou a měl tedy od vchodu klíče.
  • V improvizovaném příbytku ho policie v úterý zadržela.
  • Byl samotář a nepatřil k žádné skupině bezdomovců.
  • Není zcela nemajetný. Vlastnil mobilní telefon, který policie od víkendu odposlouchávala. Měl peníze na cestování mezi Mostem a Prahou a dokázal i splatit alimenty.

11. den hledání: Hasiči vypouštěli studny!

Už jedenáctý den včera pokračovalo masivní pátrání po ztracené Aničce Janatkové (9). Policisté si opět přivolali na pomoc hasiče a armádu. A společně pročesávali každý centimetr zahrádkářské kolonie v pražské Troji. Hasiči odčerpávali vodu ze studní, aby je mohli specialisté prohledat.

Prostor, kde Aničku viděli naposled, je mimořádně nepřehledný. „Jen v jednom objektu jsme prohledali dvacet spojených kanálů. Navíc u každé chatky je tady studna,“ uvedl velitel hasičské jednotky Rescue Martin Čapek, který se se svými podřízenými spouštěl do kanálů, výpustí a studní.

V terénu bylo včera nasazeno i osm psovodů. Ani psi však nic neobjevili. Hasiči se nechali slyšet, že tělo dívky mohlo skončit i ve Vltavě. Některé podzemní systémy totiž ústí přímo do řeky.

Po setmění policisté pátrací akci ukončili a na místě zůstala jen hlídka, která prostor zajišťuje přes noc.

Pátrání den po dni

13. října: Policie večer zveřejnila informaci o pohřešované devítileté Anně Janatkové z PrahyTroje, která se toho dne nevrátila ze školy. Do pátrání se zapojily desítky policistů. Poblíž místa, kde se dívka kolem 13.00 rozloučila se spolužačkami, nalezli policisté její batoh a několik metrů od něj také láhev s pitím. Věci pohřešované dívky neležely volně na zemi, ale byly schovány v nepřístupné zahradě a navíc zakryté těžkou deskou.

14. října: V Troji od ranních hodin pokračovalo pátrání. Na místě byla stovka policistů s psovody i policisté na koních. Policie prověřovala svědectví lidí z okolí. Na místo vzlétl policejní vrtulník s kamerou.

15. října: Pátrací akce pokračovala jak v Troji, tak i na celém území ČR. Dívka nebyla nalezena. Vedení základní školy Na Šutce, kterou pohřešovaná dívka navštěvovala, na svých webových stránkách varovalo děti před cestou přes místo, kde se Anna ztratila a které kriminalisté označili za nebezpečné. Vyšetřovatelé vyslýchali muže, který má v Troji chatu. Šlo o důchodce a bývalého pracovníka Českých drah, který dříve spáchal sexuální zločin na dítěti.

16. října: Do pátrací akce po pohřešované dívce se zapojili kynologové ze Slovenska se speciálně vycvičenými psy. Dívku nenašli. Policisté po dívce opět pátrali celý den po celé zemi. Informace o pohřešované Anně předali Interpolu. Otec dívky nabídl v televizi Nova případným únoscům 3,5 milionu korun, když jeho dceru propustí do 12.00 hodin následujícího dne.

17. října: Policie oznámila, že na výzvu otce pohřešované dívky z 16. října nikdo nezareagoval. Oblast Troje od rána opět prohledávali slovenští kynologové.

18. října: Kriminalisté vyhodnocovali všechny dostupné informace, pátrání bylo však i tento den neúspěšné.

19. října: Policie zadržela podezřelého z únosu dívky. Muž na jedné z věcí, které se po dívce našly, zanechal vzorek DNA, který k němu kriminalisty dovedl.

20.října: Probíhají výslechy podezřelého.

21. října: Na základě výpovědi podezřelého muže se policie vrátila k pátrání do Troje. Nasazeny byly stovky policistů, vojáků i hasičů. Bez úspěchu.

22. října: Podezřelého muže policie obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody. Recidivista (41) se k činu nepřiznal, policisté proti němu mají jen nepřímé důkazy. Byl propuštěn na svobodu, protože soud neakceptoval návrh, aby byl vzat do vazby. Podezřelý podle policie několikrát změnil výpověď. Přiznal, že na místě, kde se Anna ztratila, během dne několikrát byl a že měl v ruce její batoh. Policisté pokračují v pátrání v Troji.

23. října: Od rána desítky policistů, vojáků, strážníků opět prohledávaly terén v Troji. Hasiči odčerpávali vodu ze studní a slaňovali do nich.

Pozor, falešná sbírka!

Nepochopitelný hyenismus předvádí na internetu podvodník, který se představuje jménem Pavel Vrtal. Tvrdí, že policie chce ukončit hledání a zoufalí rodiče Aničky uspořádali na další pátrání sbírku. Vše je ale odporný podvod a peníze končí v jeho kapse. „Aniččiny rodiče pořádají sbírku na další hledání malé Aničky. Podpořte je i vy. Pošlete SMS,“ žádá podle tn.cz lump. Když důvěřivec SMS pošle, získá podvodník kredit do internetové aukce. Případ šetří policie.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.