Antonín Vrba (51) z Velké nad Veličkou: Snědl sedm kuliček rulíku - A skoro zemřel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Antonín Vrba (51) z Velké nad Veličkou: Snědl sedm kuliček rulíku - A skoro zemřel!

Antonín Vrba se otrávil vlastní hloupostí.
Antonín Vrba se otrávil vlastní hloupostí. (pro Aha! – Michal Vlček, ara)

Antonín Vrba (51) z Velké nad Veličkou na Zlínsku chtěl ochutnat zvláštní kuličky, které našel v lese. Snědl jich sedm a skončil v nemocnici. Šlo totiž o rulík zlomocný. Kdyby přidal další tři bobule, lékaři už by mu pomoci nedokázali.

„Rostlo to hned vedle ostružin a těch bylo málo. Tak jsem si řekl, že ochutnám i tuhle bobuli. A byla výborná, pěkně slaďounká,“ vzpomíná Antonín Vrba. Hned po příchodu domů se mu začala točit hlava, byl malátný, měl sucho v krku, ztrácel vědomí a obličej měl plný červených skvrn. Nad ránem už mu rodina volala záchranku. „Dali jsme mu transfuzi a jeho stav se později stabilizoval,“ říká primář kyjovské interny Jan Sekera.

Kdyby muž snědl ještě o tři bobule víc, zemřel by. Paralyzují totiž nervový systém, utlumují srdeční činnost a způsobují zastavení dechu. U dětí nastává smrt už po snězení tří plodů. Právě v těchto dnech plody rulíku dozrávají a mohou malé děti lákat k ochutnání, otravy rulíkem tvoří víc než polovinu všech otrav u nás. „Myslel jsem si, že jde o nějakou vzácnou novinku v našich lesích. Chtěl jsem proto tuto červenou dobrotu, které jsem nasbíral celý košík, rozdat rodině. Úplně se klepu při pomyšlení, co se mohlo stát,“ kaje se Vrba.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.