Z horníků budou hvězdy: 7,5 milionu za rozhovor! Záchrana odložena na středu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Z horníků budou hvězdy: 7,5 milionu za rozhovor! Záchrana odložena na středu!

Vrt se zastavil u značky 622. V tolika metrech prorazil strop šachty, kde přežívá 33 zavalených horníků.
Vrt se zastavil u značky 622. V tolika metrech prorazil strop šachty, kde přežívá 33 zavalených horníků. (ČTK/AP, EPA)

O jeden den byl včera posunut termín záchrany 33 horníků ze zavaleného dolu u chilského města Copiapó. Je třeba vyztužit stěny záchranné šachty, a proto byla operace odložena z úterý na středu. Přesto mají muži skoro 700 metrů pod zemí důvod k radosti. Televizní společnosti jsou připraveny zaplatit každému 7,5 milionu korun za exkluzivní práva na jejich příběh.

Rodiny horníků, kteří jsou v dole uvězněni od 5. srpna, o víkendu slavily. Provrtání únikové šachty, se kterým se počítalo až kolem Vánoc, bylo ukončeno už v sobotu odpoledne. Na povrchu rozhodli, že v záchranném tubusu bude nejprve vytaženo pět nejsilnějších mužů.

Pokud by se totiž tubus cestou zasekl, musel by horník otevřít jeho dno a sešplhat zpět dolů. Velkým povzbuzením pro všechny v dole je, že se nemusejí bát o svoji budoucnost. Nabídka 7,5 milionu pro každého od televizních stanic je na dlouho zajistí.

Chilský důlní magnát Leonardo Farkas věnoval rodinám zasypaných už dříve po 190 tisících korunách. Přišlo jim také na 1200 nabídek zaměstnání. A svůj zájem o národní hrdiny už projevila i reklama. Horníci mají možnost si vybrat z propagace piva, čokolády, vrtacích zařízení nebo vitaminů. Místní vinař jim slíbil celý rok víno zdarma.

Ariel Ticona, jehož manželka Elizabeth porodila 14. září dceru Esperanzu, dostane pro miminko vše potřebné zdarma přímo od výrobců.

A stranou nezůstaly ani nejslavnější fotbalové kluby světa. Manchester United slíbil všem rodinám zaplatit výlet na anglický fotbal a hvězdní hráči španělského Realu Madrid poslali horníkům podepsané dresy.

Elizabeth, manželka horníka Ariela Ticony, s dcerou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.