Tuzemák: Člen klubu milionářů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tuzemák: Člen klubu milionářů!

Fotografie
Fotografie (internal)

Rum, kvůli normám Evropské unie pojmenovaný »Božkov original Tuzemský«, patří k nejprodávanějším lihovinám na světě. Letos jde o více než 9 milionů litrů! Zařadil se tak do elitní světové skupiny Klubu milionářů.

„Klub milionářů vyhlašuje každoročně britský časopis Drinks International. Dostanou se do něj pouze značky, jichž se v období jednoho kalendářního roku prodá nejméně jeden milion devítilitrových kartonů,“ uvedl Petr Pavlík, generální ředitel Stocku Plzeň-Božkov.

Podle loňských prodejů se tam zařadilo 161 lihovin, především z velkých států nebo značky s výrazným exportem. Nejvíce zastoupeny jsou whisky (46 značek), vodky (43) a za nimi exotické východoasijské pálenky »soju« nebo »sochu« se 14 reprezentanty.

Tuzemák se v Plzni vyrábí přes 60 let a je nejprodávanější lihovinou v Česku v restauracích i v obchodech.

Proč už ne »RUM«?

Označení rum mohou mít jen nápoje z destilátu z cukrové třtiny, české se vyrábějí z obilného či bramborového lihu. V roce 2003 se tak musely všechny české rumy přejmenovat kvůli předpisům EU.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.