Zavalení horníci přežili už 18 dní: Ven je dostanou až na Vánoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zavalení horníci přežili už 18 dní: Ven je dostanou až na Vánoce!

Prezident Piňera se vzkazem, že všichni horníci přežili.
Prezident Piňera se vzkazem, že všichni horníci přežili. (ČTK/AP, ara)

Ze zavaleného dolu u chilského města Copiacó přišla dobrá i špatná zpráva najednou. Všem 33 horníkům se při neštěstí 5. srpna podařilo uniknout do bezpečí a jsou v pořádku. Nalézají se ale v šachtě 688 metrů pod zemí, a proto bude trvat až čtyři měsíce, tedy zhruba do Vánoc, než se k nim záchranáři dostanou a vysvobodí je.

Úřady stále nevědí, proč k závalu v dole na měď a zlato došlo. Jisté je, že hlavní přístupovou cestu zavalila padající skála, později se propadla i šachta na přívod vzduchu, kterou se záchranáři krátce po neštěstí k horníkům přiblížili. Slyšeli ale z podzemí bušení a včera ráno vytáhli skulinou sondu, na které byl připevněn kus papíru.

„Všichni jsme v pořádku,“ vzkazovali zavalení horníci. Na povrchu zavládla radost, ale chilský prezident Sebastián Piňera, který je na místě neštěstí, ihned tlumil nadšení.

„Bude trvat měsíce, než se k nim dostaneme. Ale dokážeme to,“ řekl prezident. Mezitím byla do úzkého vrtu spuštěna plastová trubice, kterou je dolů dopravována potrava, hydratační gely a světla. Zásoby vody a ventilační šachty jsou k dispozici přímo pod zemí, takže by muži měli mít dostatek tekutin i vzduchu. Navíc k nim bude spuštěna kamera s mikrofony, kterými budou udržovat spojení se záchranáři.

„I kdybychom museli čekat měsíce, víme, že se všichni ve zdraví dostaneme ven,“ napsal na lístek nejstarší z horníků Mario Goméz (63). Vedle nadšení se ale začínají ozývat i kritické hlasy, které volají po vyšetřování důlní společnosti. Důl byl totiž v roce 2005 uzavřen jako nebezpečný, ale už po dvou letech v něm byla obnovena těžba.

Záchranáři před dolem, kde došlo k závalu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.