Anička (10) - Rakovina ji připravila o oko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Anička (10) - Rakovina ji připravila o oko

Anička už kvůli nádoru na mozku podstoupila mnoho operací.
Anička už kvůli nádoru na mozku podstoupila mnoho operací.  (pro Aha! – Jan Ondrůj, Igor Zehl)

Anička Hurtová oslaví 25. srpna 11. narozeniny a téměř po celý svůj život, dlouhých 9 let, bojuje se zákeřnou nemocí – rakovinou. V šesti letech ji připravila o oko, a holčička tak v nemocnici prožila stovky a stovky dní.

..

„Je to celoživotní boj,“ říká maminka Martina Hurtová. U její dcery lékaři diagnostikovali pomalu rostoucí zhoubný nádor, který zasáhl zrakový nerv. Anička tak vidí jen asi pětinu toho, co zdravý člověk. S chorobou se ale pere statečně. Minulý týden ji doktoři poněkolikáté operovali. Tentokrát vyoperovali 70 % nádoru, na sále strávila přes 7 hodin. Zbylá část v těle zůstala. „Nešlo to vzít všechno, protože by mohla i zemřít. Hlavně se modlíme, aby nádor nezačal zase růst,“ doufá maminka.

Teď se Anička po zákroku zotavuje a její největší přání je dostat se co nejdříve domů. „25. srpna mám narozeniny. Moc je chci oslavit doma,“ přeje si. Tam na ni čekají dvě sestřičky. „Ty se Aničky nemůžou dočkat, ale horší je to se mnou. Často mě po návratu z nemocnice nepoznávaly a chtěly zůstat u babičky,“ líčí s povzdechem Martina.

S chorobou se její dcera pere statečně. „Nejvíc mě baví zpívání a práce s korálky. Při jejich navlékání si pomáhám pusou. Vyrábím třeba náušnice nebo náhrdelníky,“ říká Anička a zručně navléká další pestrobarevné kuličky. Její šperky i výrobky dalších dětí z oddělení si mohou lidé koupit vždy na jarmarku přímo v brněnské dětské nemocnici před Vánoci. Prodávat tam bude i Anička se svou maminkou. A výtěžek půjde na léčbu dětských pacientů.

Dárek přinesl i ochrnutý Lukáš Šembera

Aničku a další malé pacienty z Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno přišly včera potěšit české motocyklové naděje v čele s Karlem Abrahamem (20). Nechyběl ale ani Lukáš Šembera (17), který loni 19. září po nešťastném pádu při supermotovém závodě »Olympia Night« ochrnul. Včera ho za dětmi do nemocnice doprovodila i jeho nová přítelkyně Světlana. Zpestření pobytu ve špitále dětem zařídil Nadační fond NIKÉ.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.