VIDEO Slunce, seno,... dobylo Maďarsko! Koukají tam na Nap, széna, eper... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

VIDEO Slunce, seno,... dobylo Maďarsko! Koukají tam na Nap, széna, eper...

Helena Růžičková v hlavní roli trilogie Slunce, seno,...
Helena Růžičková v hlavní roli trilogie Slunce, seno,... (TV Nova)

Nejslavnější česká trilogie komedií Slunce, seno… režiséra Zdeňka Trošky (57), jejíž první část Slunce, seno, jahody včera odvysílala televize Nova, dobyla svět! Nebo přinejmenším Maďarsko. Tam je překvapivě kvalitně pod názvem Nap, széna, eper... (Slunce, seno, jahody) nadabovali místní herci. Dovedete si představit upovídaného Evika v maďarštině?

Nejslavnější česká trilogie komedií Slunce, seno… režiséra Zdeňka Trošky (57), jejíž první část včera odvysílala televize Nova, dobyla svět! Přinejmenším Maďarsko. Tam je překvapivě kvalitně pod názvem Nap, széna, eper... (Slunce, seno, jahody) nadabovali místní herci. Poslechněte si upovídaného Evika v maďarštině?

Čeští diváci si třeba na internetovém serveru YouTube mohou dabing poslechnout a srovnat ho s originálem.

Hlavně jednu pasáž v díle Slunce, seno a pár facek, ve které Československá televize volá předsedovi JZD Rádlovi (Miroslavu Zounarovi) a oznamuje mu, že by přijela natáčet šot. Jeho původní hlas i hlas Evíka, tedy Jaroslavy Kretschmerové, či Bédi v podání Jiřího Lábuse, Maďaři poměrně dobře odhadli. Aktuálně navíc právě jeden z maďarských kanálů, Filmmuzeum, zařadil Slunce, seno... do svého prázdninového programového schématu.

„Jsem rád, že se Slunce, sena... i dvacet a více let od natočení líbí, a že se dostaly nejen na Slovensko, kde je neustále opakují, ale třeba i do jiných zemí ve světě. Maďarskou verzi jsem neslyšel, ale určitě jsem na ni zvědav,“ říká k tomu režisér Zdeněk Troška.

Dodal, že po natočení kritika filmy strhala a označovala je za fekální komedie. Dneska jsou to ale nejúspěšnější komedie, které zcela věrně ukazují tehdejší vesnický život.

„Každý se v tom pozná. Lidi mne dodnes zastavují a říkají: »Pane Troška, to jste musel točit u nás, protože jste to přesně ukázal, co u nás ve vsi, ve městě, v podniku a podobně zažíváme,«“ podotýká Troška.

Video - Poslechněte si Evika v maďarštině!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.