Kde se ukrývá bohatství? Hledejte v garáži - Koupil negativy za 900 Kč, prodává je za miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kde se ukrývá bohatství? Hledejte v garáži - Koupil negativy za 900 Kč, prodává je za miliardy!

Rick Norsigian drží v ruce nejméně několik desítek milionů.
Rick Norsigian drží v ruce nejméně několik desítek milionů. (Profimedia.cz)

Když Američan Rick Norsigian (64) koupil ve staré garáži za 900 korun negativy, mnul si ruce, prodejní cena totiž byla 1500 korun. Tu skutečnou se ale dozvěděl o pár let později, a to už se musel držet židle – unikátní negativy si odborníci cení na 38,4 miliardy Kč! Jejich původcem je totiž Ansel Adams (1902 1984), kterému se přezdívá »otec americké fotografie«.

Koníčkem pana Norsigiana je obcházení garáží a kupování zajímavého »haraburdí«. Stejným způsobem přišel k 65 negativům, které koupil ve městě Fresno. „Původně jsem chtěl holičské křeslo, ale pak mi do oka padly skleněné negativy. Poznal jsem na nich Yosemite, město, kde jsem pracoval,“ řekl šťastný majitel.

Když je vyvolal, začalo v něm cosi hlodat. Pro jistotu negativy přemístil do bankovního sejfu. Jeho předtucha byla správná. Znalci umění potvrdili, že černobílé fotky jsou skutečně Adamsovy! Jenže tím pro Norsigiana boj teprve začal! Přihlásili se Adamsovi dědicové, kteří o něm tvrdili, že je lhář.

A zvažovali podání žaloby. Norsigianův právník si najal tým expertů, který strávil rok zkoumáním negativů z roku 1919 a začátku třicátých let. Potvrdili, že fotografie před více než 80 lety skutečně pořídil Ansel Adams. Norsigian nabízí nyní negativy k prodeji.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.