Hrůzné foto ze sobotní tragédie na taneční párty v Německu - Bože, my zemřeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hrůzné foto ze sobotní tragédie na taneční párty v Německu - Bože, my zemřeme!

Takhle vypadala včerejší titulní strana nejčtenějšího německého deníku Bild. Titulek doslova zní: Protokol smrti, v přeneseném smyslu Bilance smrti. To se ještě hovořilo o 19 mrtvých a 342 zraněných.
Takhle vypadala včerejší titulní strana nejčtenějšího německého deníku Bild. Titulek doslova zní: Protokol smrti, v přeneseném smyslu Bilance smrti. To se ještě hovořilo o 19 mrtvých a 342 zraněných.

Asi 1,4 milionu návštěvníků přijelo na technopárty Loveparade v německém Duisburgu tančit a oslavovat. Místo toho mnozí zažili peklo. Dav srážel stovky lidí k zemi, tlačil je na stěny i na sebe. Hystericky křičící lidé šlapali po zraněných hlava nehlava. Během sobotní tragédie tak zahynulo 19 osob, více než 500 dalších bylo zraněno.

..

Tady je jeden z příběhů, které mluví za vše. Christin (17) přijela na technopárty se čtyřmi kamarády. Cestou na festival se bavila s těhotnou ženou, která se nadšeně svěřila: „Jsem tak šťastná, že si ještě naposledy můžu jít zatančit!“

Pár minut poté vypukla panika! „Najednou jsme stály ve strašné tlačenici. Chlapci kolem nás vytvořili kruh, aby nás chránili, ale nepomohlo to. Dav nás na sebe natlačil a obě jsme omdlely, někdo mi spadl na krk a upadla jsem do bezvědomí. Když jsem se probudila, nějací muži se mnou cloumali, snažili se mě zvednout. Přes nohy mi leželi dva mrtví lidé!“

Christin převezli do nemocnice, kde se dozvěděla bilanci katastrofy. Zemřelo 11 žen a 8 mužů, nejmladší oběti bylo teprve 18, nejstarší 38 let. Mezi mrtvými bylo 11 Němců, 2 Nizozemci, 2 Španělé, Italka, Australan, Číňan a Bosňan.

Oběti neštěstí

Giulia (†21) cestovala po Evropě
Studentka módního návrhářství Giulia (†21) z italského města Brescia jela s kamarádkou do Duisburgu na Loveparade. A teď je mrtvá. Děvčata chtěla za týden procestovat Evropu, jejich výprava ale skončila předčasně... Osud její kamarádky není znám.

Elmar (†38) miloval techno
Právník z Düsseldorfu Elmar (†38) miloval hudební styly techno a house. Do 30 km vzdáleného Duisburgu si jel užít víkend. V neděli odpoledne se ho na sociální síti Twitter pokoušel kontaktovat kamarád. Marně. Elmar byl už 24 hodin mrtvý. Jako právník měl slibně nastartovanou kariéru, vystupoval i v televizi. Byl nejstarší obětí tragédie.

Fenju (†23) rodina nenašla
Pro studentku z německého města Gelsenkirchen byla Loveparade zpestřením prázdnin. Bohužel posledním. Byla tam s kamarády. Když se rodinní příslušníci doslechli o tragédii na festivalu, okamžitě jí volali. Telefon ale nezvedala. Obvolali i nemocnice, v žádné neležela. V neděli jim policista přišel sdělit strašnou zprávu – jejich Fenja je mrtvá!

Zpovědi Čechů, kteří tam byli
  • David – „Jeli jsme tam autem s partou přátel a musíme říct, že jsme se podruhé narodili – v momentě neštěstí jsme byli v onom tunelu asi sto metrů před tou tlačenicí. Člověk si pak uvědomí, jak málo chybělo...“
  • Petr – „Na Loveparade jsem se vypravil letos poprvé, netuše, že to bude naposled. S výbornou náladou jsme prošli vyzdobenou ulicí a přidali se k postupně houstnoucímu průvodu lidí směřujících k hlavnímu vchodu. Po dalších několika stech metrech se naše skupina přiblížila k tunelu, za kterým jsme již čekali prostranství s kamiony. Překvapilo mě, jak je areál malý. Po okrajích toalety a stánky s občerstvením, povrch země pokrýval štěrk a kameny. Kamiony stály seřazené podle čísel, přehlídka mohla vypuknout. Nikdo uvnitř v tu chvíli nevěděl o tom, že se tunel stane v příštích pár hodinách smrtící pastí.“
Nejnovější informace - Proč k tragédii vlastně došlo?
  • Úřady umožnily obejít některé obvyklé bezpečnostní předpisy.
  • Poprvé se Loveparade konala v uzavřeném oploceném prostoru.
  • Areál bývalého nákladového nádraží byl schopen pojmout asi půl milionu lidí, což je třetina účastníků.
  • Nebyla dodržena minimální šířka únikových cest.
  • Statisícové davy přiváděla a odváděla jen jediná přístupová cesta.
  • Na místě nebyly bezpečnostní kamery, které by urychlily záchranné akce.

Autor: (kat)
Reprofoto Bild

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.