ZÁHADA GENETIKY - Černoši mají blond miminko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

ZÁHADA GENETIKY - Černoši mají blond miminko!

Fotografie
Fotografie (internal)

Když Britce Angele Ihegboro, která pochází z Nigérie, přinesli v londýnské porodnici poprvé ukázat její dcerušku, myslela si, že je to špatný vtip. Děťátko má bílou barvu kůže, modré oči a blonďaté vlásky! Hlavou nechápavě kroutil i Angelin manžel Ben, který má stejně jako jeho manželka černou barvu pleti.

„Prostě jsme seděli a zírali na ni,“ říká manžel, kterého napadla otázka, zda dítě je jeho. „To je ale pořádný kotrmelec – byla první věta, kterou jsem byl schopen pronést,“ dodává.

Ale když holčičku přinesli domů z porodnice a její starší bratříček a sestřička, oba mají černou barvu pleti, ten »malý zázrak« pochovali v náruči, ztratil veškeré pochybnosti. Miminko dostalo jméno Nmachi, což znamená »božská krása«. Vrásky na čele mají nyní jedině genetici z oxfordské univerzity, podle nichž je případ raritou. K podobným porodům může dojít, většinou jde ale o formu albinismu (dědičné onemocnění, které se vyznačuje chybějícím pigmentem). Jenže ten lékaři z londýnské porodnice vyloučili!

Podle profesora Sykese museli mít rodiče nějakého bílého předka, jehož gen byl nyní předán. „Blonďatá barva vlasů je ale velmi neobvyklá. Ani blonďaté děti se totiž nerodí s blond vlasy. Vysvětlením by byla dosud neznámá genetická mutace,“ říká Sykes.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.