Takhle se v Česku šidí chleba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 24. července 2025

Svátek slaví Kristýna, zítra Jakub

Takhle se v Česku šidí chleba

Čeští pekaři mají spoustu fíglů, jak na chlebu vydělat.
Čeští pekaři mají spoustu fíglů, jak na chlebu vydělat.

Dobrý český chleba? Kdepak! Bochníky, které si běžně kupujeme v supermarketech, mají do kvality hodně daleko. Pekaři na zákazníky zkoušejí nejrůznější fi nty. Do těsta plného éček a dalších přidaných látek rozemelou starý chléb a tuto »lahůdku« navíc ještě schválně nedopečou, aby chleba působil čerstvěji!

Kde jsou ty časy, kdy bylo běžné pochutnat si na bochníku vyrobeném z poctivě připraveného kvásku ze směsi mouky a vody. Dnešní chleby jsou skutečné rychlokvašky! Pekaři šetří čas i peníze a ve výrobě si pomáhají předpřipravenými směsmi s přídatnými látkami a enzymy, které kvásek nahrazují. Díky nim se výroba zkrátila o víc než polovinu času. „Je to bohužel běžná věc a na chuti chleba je to pak znát. Výroba kvásku si ale žádá svůj čas a velkou péči, což se některým velkovýrobcům nezamlouvá,“ vysvětlil Aha! Tadeáš Czudek z pekárny v Orlové, kde se zabývají tradičním pečením chleba.

Jedním z fíglů pekařů je rozemlít do těsta suchý neprodaný chléb. „Starý rozmočený chleba může tvořit klidně desetinu objemu toho nového,“ tvrdí Vladimír Doležal z České zemědělské univerzity. Pekaři mají i další trik.

Bochníky se záměrně nedopékají. Chleba je pak měkčí a působí čerstvěji. „Chléb obsahuje méně drahých surovin, zato více vody. To ale znamená, že se do něj dříve pustí plíseň. Aby tomu výrobci zabránili, přidávají tam i chemii,“ dodává Czudek.

Jak poznat dobrý chléb

Jak se pozná, že chléb je kvalitní? A jak dlouho by nám měl pecen vydržet? Na to jsme se zeptali Tadeáše Czudka z pekárny v Orlové.

Jak dlouho chleba vydrží?
Výrobce si sám stanovuje záruční lhůtu. Například my ji máme tři dny, ale chleba vydrží chutný i týden.

Jak poznám dobrý chleba?
To, že je chleba měkký a pod stiskem pruží, neznamená, že je kvalitní. Takovému chlebu říkám buchta. Obsahuje jen více vody. Správný chleba by měl být krásně křupavý, na povrchu jakoby popraskaný. Když chléb rozkrojím, podívám se na póry. Pokud jsou nerovnoměrně rozložené a různě veliké, je téměř stoprocentní, že chleba byl vyroben z tradičního živého kvásku, který přirozeně vyzrál.

Jak bochníky správně uchovávat?
Doporučuji je balit do utěrky nebo uložit do papírového pytlíku a teprve potom do igelitového sáčku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry