Velký přehled dětských zubních past! Pozor! Chrání, ale i škodí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velký přehled dětských zubních past! Pozor! Chrání, ale i škodí!

Ne každá dětská zubní pasta je pro děti vhodná, musíte vybírat podle věku.
Ne každá dětská zubní pasta je pro děti vhodná, musíte vybírat podle věku. (Profimedia.cz)

Zubaři radí: »Dětem musíte čistit zoubky již od chvíle, kdy se začnou prořezávat!« Zároveň ale upozorňují, že obzvlášť opatrní musíme být s používáním zubních past. Fluoridy v nich obsažené sice zoubky zpevňují a chrání, mohou je ale i poškodit! Důležité je proto vědět, jakou pastu pro dítě koupit. Doporučení výrobců je totiž často nesprávné.

Používání zubních past s fluoridy přispělo k menšímu výskytu zubních kazů. V posledních letech však stoupá počet dospívajících, kteří mají sklovinu poškozenou – zuby se jim nekazí, ale mají na nich skvrny. „Mezi možnými vlivy, které tyto vývojové poruchy skloviny způsobují, je uváděn i zvýšený příjem fluoridu ze spolykané fluoridové zubní pasty,“ konstatuje profesor Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického 1. LF UK.

Jestli máte nyní chuť pasty s fluorem zavrhnout, děláte chybu. Dětské zoubky tento prvek, který sklovinu zpevňuje a mineralizuje, potřebují. Musíte jen vybrat správnou pastu podle věku svého potomka. „Evropská akademie pro dětskou stomatologii doporučuje, aby zubní pasty určené dvou až tříletým dětem obsahovaly méně než 400 ppm fluoridu, pasty určené starším předškolním dětem měly 500 až 700 ppm fluoridu a aby teprve ve školním věku děti používaly pasty s obsahem fluoridu vyšším než 1000 ppm,“ uvádí profesor Broukal.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.