Co se děje s tělem, když... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Co se děje s tělem, když...

Fotografie
Fotografie (internal)

Včerejší Popeleční středou začalo podle křesťanských tradic čtyřicetidenní postní období. Během něho věřící nejedí maso a měli by také vynechat jedno z hlavních jídel dne. Samozřejmostí je zřeknutí se alkoholu, cigaret, ale také veškeré zábavy.

Půst může být ovšem prospěšný i pro bezvěrce. Dnešní medicína ho vřele doporučuje. Jde o vítanou očistu organismu, při které se tělo zbavuje zejména nebezpečných toxinů. Ty se v těle hromadí po konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. Postit se je velmi náročné, ale určitě se to vyplatí!

  • Bez nikotinu
    V Česku je podle statistických údajů průměrná spotřeba cigaret na jednoho obyvatele téměř 6,5 cigarety denně! Dívky kouří ve srovnání se stejně starými vrstevnicemi nejvíce v Evropě. Tabák způsobuje rakovinu jater, infarkt a spouští další druhy rakoviny (třeba hrtanu nebo žaludku).
    Co se stane: Pouhých 20 minut po poslední cigaretě se zlepšuje prokrvení rukou a nohou. Po dvou dnech se zlepšuje chuť a čich. Po dvou týdnech se začínají stabilizovat plíce.
  • Bez kafe
    Ve spotřebě kávy patříme k světovému průměru. Nespotřebujeme šest kilo kávy ročně jako Němci, zato dáváme přednost klasickému »turkovi«, k jehož výrobě je třeba více kávy a který více zatěžuje organismus.
    Co se stane: Po kratší době se začne normalizovat zvýšená hladina krevního tlaku. Zklidňuje se žaludek. Vysazením kofeinu může dojít k bolesti hlavy. Podle lékařů dva šálky denně neškodí, naopak! Káva díky antioxidantům a volným radikálům chrání před rakovinou.
  • Bez alkoholu
    Češi se umisťují na čelních místech v žebříčku spotřeby alkoholu. Netřeba připomínat, že alkohol je jed, který může způsobit rakovinu. Navíc obsahuje spoustu kalorií, zatěžuje játra a slinivku břišní, poškozuje mozek.
    Co se stane: Játra se začínají regenerovat už pár dnů po abstinenci. Cirhóza jater je zažehnána.
  • Bez cukru
    Průměrný Čech spotřebuje denně 80 g sladkostí. Cukr přináší tělu pocit blaha, ale přijatá energie se pak přeměňuje na tuky, které zatěžují hlavně játra. Zvyšuje se hladina tuku v krvi.
    Co se stane: Po několika dnech klesne hladina tuku v krvi. Po měsíci začne tělo cukru odvykat. Za 7 týdnů bude tělo chudší o 3,9 kg cukru, 15 680 kalorií a 2,5 kilo.
  • Bez masa
    Celková spotřeba masa činí v ČR v průměru 86 kilo na obyvatele a rok. Maso obsahuje velké množství tuku a kyseliny močové, která způsobuje dnu.
    Co se stane: Úleva pro srdeční oběh. Snižuje se riziko infarktu, mrtvice a dny. Snížením váhy si organismus odpočine. Pokud nedodržujete přísný půst, dejte si každý druhý den rybu. Jezte hodně sóji, luštěnin a sýrů.
  • Bez sexu
    Špatné vedlejší efekty nebyly u sexu prokázány. Naopak! Tělu prospívá třeba tím, že posiluje krevní oběh.
    Co se stane: Na partnerství má chtěná abstinence sexu pozitivní vliv. Jen si nezapomeňte tučně napsat do diáře konec postního období! Zdrženlivost by neměla trvat déle než osm týdnů, jinak klesne hladina hormonů.

Proč se vlastně postíme

Před deseti tisíci lety v době kamenné se postili šamani, kteří tak chtěli navázat kontakt s duchovním světem. Apetitu se k uctění Bohů dobrovolně vzdávali také Egypťané či Babyloňané. Ve starozákonní době se postili Židé pro odčinění hříchů. Mojžíš přežil čtyřicet dnů bez vody a jídla na hoře Sinaj. Ježíš potkal po dlouhém půstu v poušti Ďábla. Hindové si půstem utužují sebedisciplínu, muslimové zase sílu vůle. Křesťané se postí především proto, že chtějí uctít Boha.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.