Obliba točeného nealko piva stoupá - Dejte si dvě a nenadýcháte!

Čeští milovníci zlatého moku si v hospodách čím dál častěji dopřávají točené nealko pivo. Podle mluvčího Jiřího Marečka z Plzeňského Prazdroje za to může mimo jiné i obava ze silničních kontrol, při kterých řidič musí pokaždé policistům dýchnout.
Prodej nealkoholického piva dlouhodobě stoupá. Podle posledních statistik Českého svazu pivovarů a sladoven se v první polovině loňského roku vyrobilo 281 452 hektolitrů nealko piva. Nejprodávanějším stále zůstává Birell, který se na čepu poprvé objevil už v roce 1998 a točí se přibližně ve třech tisícovkách českých hospod. „Jedná se především o místa, kam chodí lidé na obědy, ale také o motoresty. Prodeje nealko piva neustále narůstají, což je způsobeno změnou životního stylu, ale také vzrůstající odpovědností řidičů,“ vysvětlil jeho oblibu Mareček. I kdybyste si nealkoholických piv, která obsahují limitované množství do 0,5 objemových procent alkoholu, dopřáli více, nemusíte se bát, že nadýcháte. „Je klinicky potvrzeno, že můžete vypít až čtyři malá piva Birell během 20 minut a nenadýcháte žádný alkohol ani nebudete mít alkohol v krvi,“ prozradil Mareček.
Velkou spotřebu točeného nealka si pochvalují i provozovatelé hospod. „Točené nealko je velkým trendem. Významný je fakt, že večer návštěvníci hospody vypijí pár alkoholických piv s kamarády a pak přejdou na nealko pivo. Chtějí ještě zůstat s partou, ale vědí, že kdyby to s pitím přehnali, měli by ráno problém. Proto jen alkohol nahradí nealko pivem,“ vysvětlil jednatel řetězce restaurací The Pub Martin Šampalík.
Pivo v plechu slaví 75 let!
Nápad prodávat pivo v plechovkách se poprvé objevil v Americe už v roce 1909. Teprve 24. ledna 1935 se ale podařilo ho zrealizovat a první pivo v plechu bylo k dostání v obchodech v Richmondu ve Virginii. První plechovky na sobě ještě neměly logo pivovaru, zdobil je jen fi remní maskot (viz foto prvního piva v plechovce).