Kapka radosti v moři slz na Haiti: Miminko přežilo 68 hodin pod troskami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kapka radosti v moři slz na Haiti: Miminko přežilo 68 hodin pod troskami!

Winnie v náruči svého strýce Frantze.
Winnie v náruči svého strýce Frantze. (ČTK/AP, EPA)

Ani pět dní po zemětřesení se situace na Haiti neobrací k lepšímu. Podle vlády se zatím našlo na 50 000 těl, ale celkový počet mrtvých je odhadován až na 200 000! Vlnu smutku dokážou zmírnit jen jednotlivé příběhy lidského štěstí. Tím zatím posledním je záchrana 16měsíční holčičky Winnie Tilinové, kterou dokázali záchranáři vyprostit po neskutečných 68 hodinách pod sutinami domu.

Po tak dlouhé době už tým australských záchranářů nedoufal najít nikoho živého. Pak se ze sutin ozval slabý nářek. Deiby Celestino z Dominikánské republiky, který pomáhá záchranářům jako tlumočník, se okamžitě vrhl do průrvy v troskách. Protáhl se mezi těly obětí a po chvíli se vrátil s dítětem v náručí. Malá Winnie byla dehydratovaná a vyhládlá, ale jinak podle lékařů v překvapivě dobrém stavu. „Bylo to jako bych šel pro vlastní dítě,“ říká Celestino. Strýc Frantz Tilin stál nedaleko a se slzami v očích vzal Winnie do náruče. Nikdo jiný mu nezůstal. Jeho těhotná žena zemřela při zřícení nedalekého domu, zemětřesení zahubilo i oba rodiče zázračně zachráněné dívky.

Malá Winnie Tilinová přežila pod troskami dlouhých 68 hodin.

Co komplikuje pomoc:

■ Projevila se neschopnost místních úřadů organizovat přísun pomoci přes letiště v PortauPrince. Jeho chod musela převzít americká armáda.

■ Pomoc brzdí jediná přistávací dráha, byly proto nasazeny vrtulníky.

■ Shazovat pomoc letecky v kontejnerech na padácích bylo zamítnuto. Podle úřadů by došlo k násilnostem v boji o shozené zásoby.

■ V PortauPrince řádí gangy výrostků, které rabují zbylé obchody. K nim se přidalo na 4000 vězňů, uprchlých z otřesy poškozené věznice.

■ Nedostatek vody a tisíce mrtvol v ulicích hrozí vyvolat epidemie, které by zabily další tisíce lidí.

■ Vláda je obviňována z nečinnosti, v krajním případě hrozí rozsáhlé občanské nepokoje nebo i občanská válka.

Pohřbívání mrtvých vázne.

Pomáhá celý svět:

■ Největší americké televizní stanice budou v pátek 22. ledna vysílat pořad, do kterého může kdokoliv zaslat příspěvek obětem zemětřesení. Účast slíbili zpěvák Wyclef Jean (haitský rodák) a herec George Clooney. Zapojí se i zpěvačky Rihanna a Mariah Carey, herečka Susan Sarandon či její kolega Leonardo DiCaprio.

■ Právě Wyclef Jean už vybral a odeslal v přepočtu 20 milionů korun, herecký pár Angelina Jolie a Brad Pitt přispěli stejnou částkou, slavný cyklista Lance Armstrong vybral 5 milionů korun.

■ Tenisté na Australian Open sehrají exhibici, jejíž výtěžek bude odeslán na Haiti.

■ Dárcovské SMS zprávy vynesly zatím asi 200 milionů korun.

Pomoc už je na cestě.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.