Co zavinila sněhová kalamita? 10 nejhrůznějších příběhů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co zavinila sněhová kalamita? 10 nejhrůznějších příběhů!

 (Aha! – Karel Kopáč, Michal Fanta, Hedvika Daňková, Ivan Dostál, Marek Hofman, Foto ČTK – Luboš Pavlíček, Roman Vondrouš)

Během uplynulých tří dnů česká krajina po dlouhé době zažila, co je to pořádná sněhová kalamita. Tlaková níže Daisy snesla až 30centimetrovou sněhovou nadílku na celou republiku. Do závějí zapadávaly vlaky i auta. Stromy padaly na vozy i lidi. Pod tíhou sněhu se řítily střechy na lidi i zvěř. Mráz vzal elektřinu tisícovkám lidí. Škody zatím nejsou vyčísleny, lze však předpokládat, že půjde o desetimilionové částky.

1. Muž umrzl v autě

V zapadaném autě na Pardubicku zemřel muž (†37). Buď umrzl, nebo se otrávil, když si přitápěl propanbutanovou lahví. Několik vozů zapadlo v pátek v noci na hlavní silnici mezi Hradcem Králové a Jičínem. Pod sněhem zůstaly neuvěřitelných 18 hodin. Aby nezmrzli, nechávali lidé zapnuté motory – jedna žena se přiotrávila zplodinami. Záchranka, která jí přijela na pomoc, ale zapadla také. Když lidé pomalu ztráceli naději na záchranu, objevil se vrtulník, který nejprve vysvobodil přiotrávenou ženu a pak se vracel pro ostatní zaváté posádky.

2. Tisíce lidí bez proudu

Námraza v sobotu připravila o elektřinu osm tisíc domácností. Bez proudu byly i v neděli tisíce lidí v Jihomoravském a části Olomouckého a Zlínského kraje. Podle mluvčí společnosti E.ON Boženy Herodesové bylo včera večer bez proudu 181 trafostanic.

3. Uvízlé vlaky a zpoždění

Na hlavním tahu na Slovensko u Mostů u Jablunkova byl včera na čtyři hodiny přerušen provoz. Stromy popadaly na trolej a vlak v závěji uvízl. Kvůli kalamitě nabíraly soupravy i čtyřhodinové zpoždění. Nejhorší situace byla v Pardubicích, Hradci Králové a v Přerově.

4. Sebevrah na D1

K velmi podivnému úmrtí došlo v sobotu krátce po 23. hodině. Nejprve muž sám havaroval na 293. km D1 ve směru na Ostravu poblíž tunelu. Poté, co se z vozu dostal, vylezl nad tunel a skočil dolů pod projíždějící auto. Podle policistů šlo asi o sebevraždu.

5. Promrzlý horolezec

Policisté a hasiči z České Lípy zachránili v pátek před umrznutím horolezce (26), který si při pádu ze skály zlomil patu. Ještě stačil přivolat telefonem pomoc a říct, kde je, pak se spojení přerušilo. Záchranná akce po 2 hodinách skončila úspěchem.

6. Velbloud zemřel kvůli sexu

Sněhová nadílka přinesla smutek do brněnské zoo. Oblíbený velbloud Abdul (†18), zřejmě rozjařen bílou pokrývkou, dostal chuť na milostné hrátky. Vyběhl ven za samicí, se kterou se chtěl pářit, ale uklouzl a zlomil si nohu. Zranění bylo natolik závažné, že ho ošetřovatelé museli s ohledem na jeho věk utratit.

7. Stromy padaly i na lidi

Problémy hasičům a záchrance dělaly padající stromy. Aktérem nejhrůznějšího příběhu se stal muž z Příbramska, který se ještě s kolegou snažil odstranit strom ze silnice. V tu chvíli mu přímo na hlavu spadl jiný strom. S podezřením na krvácení do mozku ho vrtulník transportoval do nemocnice.

8. Padalo se také na chodnících, ale...

Žádný z pádů na sněhu a náledí za uplynulé tři dny záchranáře nikterak nepotrápil. Většina záchranných služeb nezaznamenala žádné výjezdy k pádům na ledu. Možná lidi neuklizené chodníky, které mají nyní na starosti obce, úplně od vycházení odradily.

9. Alkohol v krvi i na sněhu

Na zapadaných silnicích šlo o život, přesto někteří řidiči vyjeli opilí. V sobotu na Pardubicku narazil řidič se sypacím vozem při práci do oplocení. Při vyšetřování šoférovi policie naměřila neuvěřitelná 3 ‰ alkoholu. Na alkohol »dojel« také slovenský řidič kamionu, který svůj stroj i s návěsem převrátil na sjezdu z dálnice D1 na Slavkov. Naměřili mu 1,59 ‰ v krvi.

10. Střechy nevydržely

V sobotu se propadla část střechy průmyslové haly v obci Chrast na Chrudimsku. Všech 6 zaměstnanců, kteří byli zrovna pod ní, naštěstí stačilo utéct. Nikdo nebyl zraněn ani při pádu střechy dílny na Kroměřížsku. V neděli spadla střecha stáje v Ostravě a zranila koně uvnitř. Dvěma lidem a dalším dvěma koním se podařilo utéct.

Ale tihle si opravdovou bílou zimu nadšeně užívali!

Půl metru sněhu a mráz je pro místní v Mlékosrbech ideální počasí pro letní radovánky. Sedm nadšenců dokonce vlezlo do vody.

Už třetím rokem najdete nejdelší (11 km) bruslařskou dráhu na světě u nás na Lipně. Celý víkend se na ní proháněli bruslaři.

V Kunovicích na Zlínsku nejsou místní dámy žádné trasořitky a do sněhových závějí klidně vyrážejí v minisukních.

Hlavní město se včera na mnoha místech podobalo opravdovým horským střediskům. I v pražských parcích si nadšenci parádně »zasnowboardovali«.

Jak bude dál?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.