Před 120 lety se narodil Karel Čapek - český Nostradamus! Co napsal, to se splnilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Před 120 lety se narodil Karel Čapek - český Nostradamus! Co napsal, to se splnilo!

Fotografie
Fotografie (internal)

Včera, 9. ledna, uplynulo 120 let od okamžiku, kdy se v podkrkonošské vesničce Malé Svatoňovice narodil chlapec, který se o několik desítek let později stane jedním z nejuznávanějších a nejoblíbenějších českých spisovatelů. Karel Čapek (†48), o kterém je řeč, ale nebyl jenom spisovatelem. Byl uznávaným humanistickým fi lozofem, novinářem, dramatikem a fotografem. Pro mnoho lidí byl a stále i je vizionářem, který dokázal předpovědět, podobně jako třeba Jules Verne, technické novinky i politické a společenské události, které měly teprve přijít. Jen se podívejte.

..

R. U. R.

● O čem drama je: Na neznámém ostrově jsou vyráběni roboti. (Karel Čapek je celosvětově uznáván jako ten, kdo slovo robot vymyslel. Ve skutečnosti mu to prý poradil jeho bratr Josef.) Vědci experimentují s jejich duší, aby mohli mít i city. Roboti dělají prakticky vše, lidé zleniví a nakonec z robotů udělají i vojáky. Ti se ale vzbouří a lidstvo vyvraždí. Nakonec se u dvou z nich projeví i vzájemná láska.

● Čapkovy předpovědi: Čapek v dramatu R.U.R varuje lidstvo před zneužíváním techniky. Že měl v lecčem pravdu, začínáme pozorovat už dnes. Bez elektřiny by většina lidí umřela hlady. A může být v budoucnu ještě mnohem hůř. Navíc Čapek předpověděl i biomechanické a genové inženýrství, protože roboti ve skutečnosti nejsou mechaničtí, ale jsou sestaveni z živých částí těl.

Drama R.U.R. se hrálo v diva-dlech po celém světě. V roce 2011 se dokonce bude natáčet film v hollywoodské produkci.

Bílá nemoc

● O čem kniha je: Svět je v ohrožení kvůli diktátorovi (Maršál), který chce zahájit válku. V té samé době je svět sužován záhadnou nemocí, způsobující necitlivé bílé skvrny na kůži a smrt. Jediný, kdo umí nemoc léčit, je Dr. Galén. Nemocí onemocní nakonec i Maršál. Povolá si Dr. Galéna, který ho ovšem odmítne léčit, pokud neukončí zbrojení. Maršál na to nakonec přistoupí, ovšem cestou pro léky Dr. Galéna umlátí dav maršálových stoupenců. Lék je zničen. Kniha končí tím, že začne válka.

● Čapkovy předpovědi: Za osobu Maršála si můžeme dosadit Adolfa Hitlera, který se v době, kdy Čapek knihu psal, dostal k absolutní moci a zahájil zbrojení. Čapek varuje před přicházející válkou a šílencem s knírkem pod nosem.

Legendární herec Zdeněk Štěpánek ztvárnil ve filmu Bílá nemoc postavu Maršála.

Válka s mloky

● O čem kniha je: Na ostrově v Tichém oceánu je objeven zvláštní inteligentní živočišný druh podobný mlokům. S mloky se začne obchodovat jako s levnou pracovní silou. Ti se ale vzbouří a hrozí válkou. Bourají čím dál větší kusy pevniny, aby mohli rozšířit svou říši.

● Čapkovy předpovědi: Mloci jsou jasnou alegorií na nacisty, kteří se v době vzniku knihy začínají rozpínat po celé Evropě. Čapek, stejně jako v Bílé nemoci, varuje lidi před nebezpečím zdrcující války, která skutečně přišla.

Bojechtivý mlok-nacista podle dobového ilustrátora.

Krakatit

● O čem kniha je: Ing. Prokop vynalezne výbušninu obrovské síly, která ovšem občas vybuchuje sama od sebe. Spousta lidí by chtěla znát výrobní postup, čemuž se ale ing. Prokop brání.

● Čapkovy předpovědi: Krakatit si s odstupem času můžeme jednoznačně vykládat jako varování před atomovou bombou.

Ve filmu Krakatit si hlavní roli ing. Prokopa zahrál Karel Höger.

Továrna na absolutno

● O čem kniha je: Ing. Marek vynalezne zázračný stroj, tzv. karburátor, který je schopný vyrábět energii v podstatě z čehokoliv. Vedlejším produktem výroby je však tzv. absolutno, které uniká do ovzduší a dělá z lidí náboženské fanatiky.

● Čapkovy předpovědi: Kromě jiného je kniha i varováním před hrozbou zneužívání přírodních zdrojů a techniky. Karburátor by mohla být například jaderná elektrárna a absolutno radioaktivní odpad z této elektrárny. V době, kdy Čapek knihu napsal, (1922) nebyla jaderná energie prakticky známa.

Kdo byl Karel Čapek?

● Narodil se 9. 1. 1890 v Malých Svatoňovicích.

● Absolvoval gymnázium v Hradci Králové a Brně.

● Vystudoval Filozofi ckou fakultu UK v Praze, studoval fi lozofi i v Berlíně a Paříži.

● Od roku 1911 trpí Čapek Bechtěrevovou nemocí (chronické onemocnění páteřních obratlů). Kvůli tomu nebyl odveden na bojiště 1. světové války. Bolestivá nemoc ho sužovala celý život a v kombinaci s depresemi způsobila to, že Čapek myslel na sebevraždu.

● Pracoval jako domácí učitel, redaktor v několika časopisech a divadelní dramaturg i režisér.

● Na svém kontě má několik stovek fejetonů a povídek, cestopisné knihy, romány, divadelní hry i fi lozofi cké eseje. Psal pro dospělé i pro děti.

● Zemřel 25. 12. 1938 po náhlém zápalu plic. Bylo to jen několik měsíců před tím, než se ho chystalo zatknout gestapo.

Karel se svým neméně slavným bratrem, ilustrátorem a malířem Josefem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.