Jaroslav Moučka: Soudruh Pláteník tělem i duší! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jaroslav Moučka: Soudruh Pláteník tělem i duší!

Jaroslav Moučka
Jaroslav Moučka (Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl, Česká televize)

I když ho proslavily role komunistických papalášů, diváci na něj kvůli hereckým koncertům v pohádce Dalskabáty hříšná ves nebo v seriálu Taková normální rodinka nikdy nezapomenou. Narodil se 9. 11. 1923 ve Studené u Telče, jeho otec byl obchodní cestující, maminka švadlena. Pocházel z prostých poměrů Vysočiny a možná že právě to ho předurčilo k rolím mužů z lidu. Rodiče ho dali postupně vyučit kamnářem, pekařem, knihkupcem, nakonec se z něj stál strojní zámečník a soustružník. Ještě za druhé světové války ale už hrál v Jihlavě ochotnické divadlo.

V roce 1949 se neúspěšně snažil prosadit v Národním divadle, ale zakotvil až v roce 1954 v Divadle na Vinohradech, kde působil až do roku 1994 a vytvořil na sto padesát rolí. Milovníci se mu vyhýbali, spíš hrál bodré pantáty nebo mručivé chasníky s dobrým srdcem. Podobné role získával i na filmovém plátně a v televizi.

Mnoho diváků si ho spojilo s rolemi charakterních komunistických potentátů, které je svou nevěrohodností rozesmávaly. Moučka však nebyl typickým komunistou. Dělnický původ ho přivedl do KSČ hned po válce, okupace sovětskými vojsky v roce 1969 ho ale tolik zklamala, že ze strany vystoupil. Navíc se objevil v trezorovém Uchu (1970) a přijal úlohu politického vězně v inscenaci Dlouhé odpoledne (1969). V sedmdesátých letech mu proto komunisté omezili herecké příležitosti. Po vzniku protirežimní Charty 77 a po jeho opětovném vstupu do KSČ, za což mu stát slíbil větší herecké příležitosti, získal v roce 1978 titul Národní umělec. Zároveň začala éra jeho nejslavnějších seriálů, včetně těch politických. Jeho Josefa Pláteníka v Okresu na severu nenáviděli diváci už v době vzniku seriálu, režim ale Moučku ještě více ztrapnil, když se v roce 1982 za seriál stal laureátem Ceny Klementa Gottwalda.

Diváci ani kolegové na něj ale nezanevřeli. Herec David Prachař, syn Ilji Prachaře, například vzpomíná, že návštěvy v tátově divadle miloval, protože Moučka mluvil strašně sprostě. Jméno si ale Moučka udělal i v mnoha vynikajících detektivkách a komediálních rolích.

O jeho soukromí se toho příliš neví. Moučkův bratr Milan byl ale v padesátých letech vyšetřovatelem StB v PrazeRuzyni, přímo se podílel na mučení vězňů z procesu s Miladou Horákovou, a právě proto se sourozenci nesnášeli a nestýkali se spolu.

V Chalupářích

S Ladislavem Mrkvičkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.