Chtěl postřílet rukojmí, dostala ho ženská! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Chtěl postřílet rukojmí, dostala ho ženská!

Policisté odvádějí pachatele. Na oči mu nasazují černé brýle, přes které nic nevidí.
Policisté odvádějí pachatele. Na oči mu nasazují černé brýle, přes které nic nevidí. (Aha! – Martin Přibyl, Karel Kopáč, ČTKInfografika Aha! – Tomáš Klomfar)

Příběh jak z akčního filmu se včera odehrál v pobočce Komerční banky v Praze 4 v Novodvorské ulici, naproti obchodnímu centru Novodvorská Plaza. Muž (51 let) ze Strakonicka, ozbrojený pistolí, tam několik hodin zadržoval dvě rukojmí – ředitelku pobočky a pracovnici úvěrového oddělení. Výměnou za jejich propuštění požadoval 3 miliony korun. Obrovské drama nakonec mělo šťastný konec. Vyjednavači využili volavky – policistky v civilu, která vylákala lupiče ke dveřím banky, čímž umožnila zásah komanda. Rukojmím se nic nestalo. Podobný případ se stal v Česku za posledních 15 let jen čtyřikrát.

Příběh jak z akčního filmu se včera odehrál v pobočce Komerční banky v Praze 4 v Novodvorské ulici, naproti obchodnímu centru Novodvorská Plaza. Muž (51 let) ze Strakonicka, ozbrojený pistolí, tam několik hodin zadržoval dvě rukojmí – ředitelku pobočky a pracovnici úvěrového oddělení. Výměnou za jejich propuštění požadoval 3 miliony korun. Obrovské drama nakonec mělo šťastný konec. Vyjednavači využili volavky – policistky v civilu, která vylákala lupiče ke dveřím banky, čímž umožnila zásah komanda. Rukojmím se nic nestalo.  Podobný případ se stal v Česku za posledních 15 let jen čtyřikrát.

Policie se o přepadení pobočky dozvěděla včera v 10.26. Okamžitě na místo vyslala zásahovou jednotku. Postupně se na místo sjela asi stovka policistů, mezi nimi i odstřelovač a vyjednavači, nad oblastí kroužil vrtulník. Celá Novodvorská ulice byla uzavřena, doprava odkloněna. V tu chvíli byla v ohrožení i stovka dětí z mateřských škol, které byly v blízkém kulturním centru. Policie je naštěstí rychle přemístila do bezpečí. Na místě přepadení byly i desítky novinářů a přihlížejících lidí.

Ve 12.30 přišla první dobrá zpráva. „Jednu rukojmí lupič pustil, druhou drží a chce za ni výkupné. Tři miliony korun. Vyhrožuje, že jinak ublíží jí i sobě,“ hlásil policejní mluvčí Tomáš Hulan. Lupič propustil ředitelku pobočky, která nebyla zraněna, uvnitř stále zadržoval pracovnici z úvěrového oddělení.

Na povrch také začaly vyplouvat informace o pachateli. „Ten muž byl v bance už v úterý, ptal se na podnikatelský úvěr. Choval se zvláštně, měl zafačovaný obličej. S úvěrem nepochodil, protože neměl potřebné podklady,“ řekl Aha! včera odpoledne jeden z pracovníků ochranky Komerční banky. V tu chvíli už bylo jasné, že lupič není žádný profesionál. „Den předtím se nechal natočit v bance na kameru, vzít rukojmí bylo neuvážené,“ řekl psycholog Karel Humhal.

Policejní vyjednavač mezitím s lupičem komunikoval přes pevnou linku a snažil se o propuštění druhého rukojmí. Muži ale začala docházet trpělivost a v případě nesplnění svých požadavků hrozil zabitím zadržované ženy. Nakonec policistům pomohla finta. Ve 14.10 policie s ozbrojeným mužem vyjednala, že umožní výměnu zadržované pracovnice banky s členkou policejního týmu. Policistka v civilu přišla před vchod banky a tím ho nalákala blíže ke dveřím. V tu chvíli zásahová jednotka dovnitř vhodila zábleskový granát. Lupič byl díky tomu dezorientovaný a neviděl, policisté vtrhli dovnitř zadním vchodem a muže zadrželi. Rukojmí ani pachatel nebyli zraněni. Lupiče pak policisté vyvedli a naložili do auta a odvezli k výslechu, propuštěná pracovnice úvěrového oddělení byla v šoku, hned telefonovala svým blízkým. Po pár minutách od zásahu se život na Novodvorské vrátil k normálu.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Jak došlo k odzbrojení lupiče
  • Policistka v civilu se měla vyměnit za zadržovanou ženu. Když policistka přišla před vchod banky, nalákala tím lupiče blíže ke dveřím.
  • Policisté vhodili do banky zábleskový granát.
  • Ozvala se ohlušující rána. 
  • Dezorientovaný pachatel byl na několik sekund zcela oslepen a zřejmě ani vůbec nic neslyšel.
  • Policejní komando odzbrojilo muže a odvedlo druhou zadržovanou ženu do bezpečí.

Co je zábleskový granát
Taktická nesmrtící zbraň používaná při záchraně rukojmí a zvládání davu. Granát při své detonaci vydá výrazný záblesk oslňujícího světla a ohlušující zvuk. Vlivem výrazného záblesku světla dochází ke stažení zornic zasažené osoby a ta tímto dočasně ztrácí schopnost vidění. Ztráta zraku trvá několik sekund, než se zornice opět rozšíří, aby přijímaly dostatek světla. V kombinaci se silným zvukovým efektem je tato osoba dezorientována, což vede k jejímu snadnějšímu zadržení.

Kliknutím zvětšete
Přepadení bank s rukojmími
  • 1. listopadu 1994: Pobočku Komerční banky v Litovli přepadl lupič a pokladní s pistolí u hlavy donutil k vydání peněz. Pachatel byl později dopaden.
  • 14. ledna 1999: Ozbrojený muž přepadl Banku Haná v Mohelnici, ukradl 80 000 Kč. Vzal jako rukojmí klienta banky, nikdo nebyl zraněn.
  • 14. prosince 2007: Chomutovskou pobočku Raiffeisenbank přepadli tři lupiči. Z místa činu ujeli v dodávkovém voze. Při útěku vzali muže jako rukojmí, později ho propustili. Pachatelé byli dopadeni.
  • 29. května 2009: Ženu, která v náruči držela 1,5 roku staré dítě, si vzal jako rukojmí lupič během přepadení banky v Ostravě. Přiložil jí ke krku nůž a donutil ji dojít až k pokladnám. Tam pracovnici banky přinutil vydat peníze.
  • 16. prosince 2009: Ozbrojený pachatel držel v Komerční bance na Novodvorské ulici v Praze dvě ženy jako rukojmí, později obě propustil, byl zneškodněn.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.