Bláznivé počasí: Padají obří dešťové kapky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Bláznivé počasí: Padají obří dešťové kapky

Při deštích padají velké kapky. Některé mohou mít v průměru až dva centimetry.
Při deštích padají velké kapky. Některé mohou mít v průměru až dva centimetry.  (Aha!: Martin PEKÁREK)

PRAHA – Počasí se zbláznilo. Tropy, které už pár týdnů sužují naši republiku, naprosto otřásly s počasím. Stále častěji se objevují mikrobouřky a z nebe padají obří dešťové kapky. Co se to děje?

Počasí se už skoro vůbec nedá předpovědět. Chvíli jsou vedra srovnatelná s teplotou na poušti, chvíli prší. To vše je jen důsledek globálního oteplování Země. A nebude to lepší. V budoucnu nás čekají subtropické teploty a krátké zuřící bouře se silnými srážkami.

Mikrobouřky
Může se stát, že několik ulic se zmítá v dešti, ale o sto metrů dále svítí sluníčko. Je to proto, že se tvoří bouřkové mraky s průměrem menším než 10 kilometrů. Hlavní atmosférické srážky probíhají jen v jádru. Proto jsou např. silné deště ohraničeny plochou od několika málo stovek metrů maximálně do deseti kilometrů. Pak se může stát, že jeden konec ulice je mokrý po dešti a druhý je stále vyprahlý. Mikrobouřky trvají nejčastěji 20 až 30 minut, ale během této doby může na zem dopadnou až 30 litrů vody na metr čtvereční.

Minivichřice
Objevují se v oblastech, kde vítr fouká málo. Jeho návaly jsou pak silnější. Tak může docházet k vichřicovým nárazům větru, padání krup nebo extrémně silným dešťovým přeháňkám. Někde se mohou objevit minitornáda.

Obří kapky
Díky extrémně silným závanům větru je voda vyzdvihnuta až do výšky deseti kilometrů a mění se v silné ledové krystalky. Pokud se tyto mraky dostanou do hicových oblastí, změní se ledové krystalky při srážkách znovu ve vodu a dolů dopadají větší a vydatnější dešťové kapky. Některé mohou mít v průměru až dva centimetry.

Horký vzduch
Vzduch se ohřívá nad krajinou. Tak vanou teplé větry, někdy až 25 °C. Pociťujeme to na kůži, jako kdyby nás ovanula otevřená kamna.

Podivný srpen
První půlka: déšť Druhá půlka: vedro

Druhý prázdninový měsíc začíná deštěm. Pršet by mělo minimálně do konce týdne. Skončila také tropická vedra. Přesto má být srpen jako celek teplotně nadprůměrný.

První srpnové dny by podle meteorologů měly přinést více oblačnosti, občas přeháňky nebo déšť a bouřky. Denní teploty zpočátku od 25 do 29 °C, postupně 22 až 26 °C. Mnozí lidé si tak oddechnou, protože nesnesitelná tropická vedra, která v červenci sužovala nejen Česko, už máme za sebou. „Letošní červenec se opravdu zapíše do historie jako jeden z nejteplejších a srážkově nejchudších letních měsíců,“ potvrdila Dana Honsová z Meteopressu.

Tropické teploty vrcholily ve čtvrtek 27. července, kdy v Doksanech na Litoměřicku kulminovaly na 37,4 °C, přičemž teplota na přímém slunci byla ještě výrazně vyšší. Podle dlouhodobé předpovědi se tropické teploty na našem území minimálně dva týdny nevyskytnou. Třicítky se ale jen tak nevzdávají. „Pravděpodobně budou, vypadá to, že od 15. do 25. srpna,“ slibuje meteorolog Pavel Šimandl. „Koncem srpna pak letní počasí už možná definitivně skončí,“ dodal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.