Karel Pravec (18), kterého nechali bez pomoci umírat v lese: Za nehodu platit nebude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Karel Pravec (18), kterého nechali bez pomoci umírat v lese: Za nehodu platit nebude!

Karel Pravec nehodu s vozem málem nepřežil. Na snímku z roku 2006.
Karel Pravec nehodu s vozem málem nepřežil. Na snímku z roku 2006. (Aha! – Jaroslav Benda)

Kámen ze srdce spadl Karlu Pravcovi (18), jenž před třemi roky málem zemřel při nehodě v Kunštátě na Blanensku. Soud totiž rozhodl, že nebude platit škodu ve výši 34 tisíc korun vzniklou na autě, které jej srazilo.

Chlapec je zproštěn této povinnosti, přestože nehodu zavinil. Firma, které poničený vůz patřil, má sice na finanční odškodné nárok, soud mu ale nemůže vyhovět, protože by to bylo v rozporu s dobrými mravy. „Doufali jsme v takový rozsudek,“ řekl Aha! Karel Pravec, otec sraženého hocha.

Žalobu podal majitel firmy Pavel Šimon. Původně nárokoval proplacení 56 tisíc korun. Částku snížil později na 34 tisíc.

„Pokud žalobci šlo o to, aby se zjistil viník nehody, tak se mu to podařilo. Přesto soud nemůže vyhovět jeho žádosti o úhradu škody,“ uvedla blanenská soudkyně Iva Krejčířová. Soud také přihlédl k tomu, že na autě někdo přetočil tachometr. V době srážky totiž mělo najeto 198 000 kilometrů a o osm měsíců později, když se prodávalo, byl stav na tachometru o 50000 kilometrů nižší. Soudkyně upozornila, že o tom Šimon musel vědět.

Karel Pravec mladší se soudu nezúčastnil, prodělává totiž virózu. Podle slov jeho otce se mu už ale podařilo zotavit ze všech vážných zranění.Řidič vozu Petr Neisser, který je přítel Šimona a byl u něj zaměstnán, odvezl zraněného mladíka do lesa, kde jej nechal bez pomoci. Za pokus vraždy dostal už dříve dvanáctiletý trest vězení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.