Test balených vod - Alessandro Pasquale, šéf Karlovarských minerálních vod: Výsledky byly falešné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Test balených vod - Alessandro Pasquale, šéf Karlovarských minerálních vod: Výsledky byly falešné!

Alessandro Pasquale se svoji balenou vodu pít nebojí.
Alessandro Pasquale se svoji balenou vodu pít nebojí. (Aha! – Petr Novotný)

V říjnovém vydání časopisu dTest se objevilo velké hodnocení balených vod, jehož některé výsledky včera přinesl i deník Aha!. Proti celému testu se ohradily Karlovarské minerální vody, podle nichž byl test zřejmě naprosto nedůvěryhodný. Alessandro Pasquale z vedení Karlovarských minerálních vod nám k celé záležitosti poskytl rozhovor.

Co říkáte na výsledky časopisu dTest?
Myslím si, že výsledky jsou naprosto falešné. Občanské sdružení Test nám nebylo schopno dodat informace o laboratoři, kde k testům docházelo. V jejich testu chyběly i kompletní výsledky analýz. Podle tvrzení testu bylo provedeno 64 analýz u balených vod, publikovaná však byla jen polovina.

Ve vaší vodě Aquila Aqualinea se údajně objevil chloroform. Můžete se k tomu vyjádřit?
Okamžitě jsme provedli testy v nezávislé certifikované laboratoři Australian Laboratory Services Praha vybavené špičkovou technologií. Ty prokázaly, že tyto škodliviny, ani žádné jiné nejsou ve vodě vůbec obsaženy. Chloroform se může vyskytovat pouze ve zdravotnickém prostředí. Tam, kde Aquilu čerpáme, se ale žádné lékařské aktivity s užitím chloroformu neprovádějí.

Je objektivní hodnotit v testu chuť balených vod?
To je právě jedna z věcí, která nám u dTestu vadí. Považuji to za zvláštní, protože voda je voda. Samozřejmě může mít různou chuť, pokud ale nesmrdí a nechutná hrůzostrašně, je vždy na úsudku konkrétního člověka, jak mu voda chutná. Každý sám rozhoduje, jestli je jedna voda lepší, nebo horší než jiná.

Je správné srovnávat vodu z kohoutku s pramenitou balenou vodou?
Už Svaz minerálních vod se ohradil proti tomu, aby se tyto vody srovnávaly. Jsou to dva odlišné produkty. Česká legislativa stanovuje pro pramenitou vodu daleko přísnější limity než pro vodu z kohoutku.

Jak hlídáte kvalitu svých produktů?
Naše vody vycházejí z podzemních zásob, které jsou chráněné před znečištěním. Jsou mikrobiologicky absolutně čisté. Nejsou v nich žádné mikroby, které by mohly být zdraví škodlivé. Voda se nikdy nedostává do styku s okolním prostředím, je vždy chráněná stejně, jako když byla pod zemí. Lahev je plněna a uzavřena ve sterilním prostředí. Denně provádíme stovky rozborů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.