Jmenuji se Harry Potter! A pěkně mě to štve! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jmenuji se Harry Potter! A pěkně mě to štve!

Reálný Harry Potter tu knížku upřímně nenávidí. Není se čemu divit… Jeho jméno mu nikdo nevěří, a tak musí pořád vytahovat občanku.
Reálný Harry Potter tu knížku upřímně nenávidí. Není se čemu divit… Jeho jméno mu nikdo nevěří, a tak musí pořád vytahovat občanku. (Isifa.com)

Podobnosti tu jsou. Stejně jako jeho slavnější jmenovec má na čele jizvu. To, co je nejvíce spojuje, je však jedenáct písmenek: Harry Potter! Ano, je to tak! Ve Velké Británii skutečně existuje člověk se jménem čarodějnického učně. Jeho život ovšem vůbec není kouzelný…

 

Skutečný Harry Potter (20) se narodil v roce 1989. Až do osmi let měl klidné dětství. Pak ale spisovatelka J. K. Rowling napsala první knihu »Harry Potter a Kámen mudrců«. Od té doby měl o zábavu postaráno. Ve škole si z něj spolužáci utahovali. Po zfilmování knihy ale začal život skutečného Pottera připomínat procházku po minovém poli. Když se seznámil s holkou, vždy jí musel ukázat občanku. Nevěřila mu, prostě si myslela, že si z ní dělá legraci. Ještě horší bylo jednání na úřadech. Nedostal například ani tramvajenku. Úředník si u přepážky přečetl jeho jméno a vztekle přibouchl okénko.

„Můj život se od vydání knihy změnil od základů. Zpočátku jsem si myslel, že to může být celkem fajn. Pak jsem rychle změnil názor. Reakce některých lidí, kteří jsou namíchnutí, že si z nich dělám srandu, jsou někdy dost agresivní,“ svěřuje se skutečný Harry Potter, který má na rozdíl od toho filmového o dost méně barvitý život. Pracuje jako bankovní úředník a je jediným člověkem v bance, který se do telefonu nemusí představovat celým jménem. Pohádkovým bohatstvím rovněž neoplývá. Značka Harry Potter sice vydělala 435 miliard Kč, pan Potter je však rád, že dokáže splácet hypotéku. Přesto má stejně jako filmový Potter jizvu na čele. Šrám ale neutrpěl v souboji s lordem Voldemortem, nýbrž srážkou se sloupem veřejného osvětlení. „Rozhodla jsem se pro Harryho, aby se kouzelník nejmenoval po mém synovi. Potter bylo příjmení rodiny, která bydlela v sousedství, když mi bylo sedm let. Vždy se mi líbilo, tak jsem si ho půjčila,“ objasňovala spisovatelka J. K. Rowling v jednom z rozhovorů, jak dospěla ke jménu hrdiny.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.