Mladý pár Pavlína (29) a Luboš (20): Chceme počít v přímém přenosu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mladý pár Pavlína (29) a Luboš (20): Chceme počít v přímém přenosu!

Pavlína a Luboš se rozhodli počít dítě před zraky odborníků i veřejnosti.
Pavlína a Luboš se rozhodli počít dítě před zraky odborníků i veřejnosti. (Aha! – Martin Přibyl)

Zcela unikátní projekt »početí online« včera odstartoval na internetových stránkách ordinace.cz. Mladý pár Pavlína Š. (29) a Luboš D. (20) se po prvním neúspěchu s početím rozhodl otěhotnět za asistence odborníků a veřejnosti živě na webu! Liknavost lékařů a nedostatek informací je dohnal na neobvyklou cestu za dítětem, které může přihlížet každý.

„Já neplodnost řeším asi 6 let. Problém to byl už s minulým partnerem. S Lubošem jsme spolu něco přes rok. Už jednou jsem otěhotněla, ale samovolně potratila, takže za sebou máme první neúspěch,“ říká Pavlína. Možná právě umírající naděje přivedla mladý pár k tomu, aby odpověděli na výzvu internetového portálu, který hledal pár ochotný svěřit se se svým problémem veřejnosti, před jejichž zraky projde cestou procedur, které by je měly dovést k otěhotnění. „Zveřejnění se bojím více já. A strach mám i z celého procesu. Ale i přes svůj věk jsem připravený být tátou. Je to problém nás obou a musíme to řešit společně. První neúspěch a laxní přístup doktorů nás přivedl sem,“ vysvětluje Luboš.

Neobvyklým a výstředním způsobem se takto odborníci snaží dostat informace k lidem, kteří se mnohdy šťastného konce nedočkají, protože procesy oplodňování neunesou psychicky. „Obecná informovanost je velmi nízká. Technologický vývoj se strašlivě posunul, ale právě psychologie vázne. Tomu má projekt pomoci. Například úroveň stresu je při tom u žen vyšší i než u onkologických onemocnění,“ upozorňuje gynekolog Tonko Mardešić.

Luboše a Pavlínu nyní čeká život na internetových stránkách, kam budou denně vpisovat své pocity, komentovat vyšetření a měsíčně vkládat soukromá videa.

(Ne)plodnost
  • Za neplodnost se obecně považuje, když po 12 měsících nechráněného styku nedojde k otěhotnění.
  • V hospodářsky vyspělých zemích je 10 až 15 % párů s narušenou plodností.
  • Na světě se narodilo asi 5 milionů dětí po mimotělním oplodnění.
  • V Česku je mimoděložním oplodněním počato zhruba 3 % dětí.
  • Pokud je ženě více než 40 let, končí 50 % těhotenství potratem.
  • Při tříletém výzkumu z 500 párů absolvovalo všechny procedury hrazené pojišťovnou 300 párů. Z těch se 85 % dočkalo vytouženého miminka!
Nejsou první

Pavlína a Luboš by měli být pro své okolí vzorem už jen proto, že dokážou veřejně mluvit o problémech, o nichž se jinde i v rodinách jen šeptá. Přesto nejsou ve svém počínání první. Před třemi lety měli možnost sledovat čtenáři Aha! dlouhý a složitý boj o miminko zpěvačky Marcely Kyselové (42). Ten nakonec skončil šťastně a Marcele a jejímu manželovi se narodila dvojčátka Walid a Mona. Vendula Svobodová tehdy Marcele vzkázala: „V každé společnosti jsou různá tabu, ale myslím si, že umělé oplodnění by mezi ně patřit nemělo. Zrod člověka je nádherný zázrak a umělé oplodnění k tomuto zázraku mnoha lidem pomáhá, takže je to něco, co plně podporuji.“

22.10.2009, 05:00

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.