Ministryně Jurásková - Krvácela při očkování! Má vážnou nemoc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ministryně Jurásková - Krvácela při očkování! Má vážnou nemoc?

Ministryně Jurásková kvůli špatné srážlivosti krve dlouho krvácela.
Ministryně Jurásková kvůli špatné srážlivosti krve dlouho krvácela. (Aha! – Petr Novotný)

05:00 – Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková má možná vážné zdravotní problémy. Trpí totiž špatnou srážlivostí krve a s tím spojenou zvýšenou krvácivostí. Ta je přitom projevem poruchy funkce krevních destiček. Může se sice objevit i po »obyčejném« virovém onemocnění, zároveň může jít ale i o příznak řady nemocí krve (i rakoviny krve – leukemie) nebo při onemocnění jiných orgánů např. ledvin.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková má možná vážné zdravotní problémy. Trpí totiž špatnou srážlivostí krve a s tím spojenou zvýšenou krvácivostí. Ta je přitom projevem poruchy funkce krevních destiček. Může se sice objevit i po »obyčejném« virovém onemocnění, zároveň může jít ale i o příznak řady nemocí krve (i rakoviny krve – leukemie) nebo při onemocnění jiných orgánů např. ledvin.

Jurásková se včera nechala veřejně očkovat proti sezónní chřipce. Po vpichu jehly jí ale ještě dlouhou dobu z ramene tekla krev. To zaskočilo i přítomné lékaře. Ti ministryni doporučili, aby se nechala zevrubněji vyšetřit, protože není obvyklé, aby po očkování někdo takto krvácel. Sama Jurásková si ale žádné zdravotní těžkosti nepřipouští. „Cítím se dobře,“ ujišťovala ministryně, která se chce ještě brzy nechat očkovat i proti prasečí chřipce. Proti sezónní chřipce se každoročně nechává v Česku očkovat až 800 000 lidí. Chřipková onemocnění zasáhnou v době epidemie v Česku přitom až 2 miliony lidí, přes 2500 na komplikace chřipky zemřou.

Čeští vědci: Paralen po očkování? Ne!

Procházíte s dětmi povinná očkování Hexavakcínou, nebo se je chystáte nechat očkovat proti chřipce či nebezpečné bakterii pneumokoka? Pak byste měli vědět, že účinnost vakcíny mohou snížit léky proti teplotě a bolesti, které obsahují účinnou látku paracetamol, například Panadol Baby, Paralen čípky apod. „Podáli se preventivně, děti budou mít o třetinu nižší hladinu protilátek,“ popsal český výzkum profesor Roman Prymula. Práci českých odborníků otiskl i prestižní britský časopis The Lancet. Paralen bývá doporučován po očkování preventivně kvůli teplotě, protože s ní trpí až 40 % dětí, a to by být nemělo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.