Sníh zasypává Česko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Sníh zasypává Česko!

Říjen 2009 - Teploty na hranici nuly, vydatné sněžení, rozsáhlé výpadky v dodávkách proudu, padající stromy a namrzlá vozovka trápí většinu lidí v celé republice. Rekordy sice také padají, ale jde o teplotní minima a výšku sněhov
Říjen 2009 - Teploty na hranici nuly, vydatné sněžení, rozsáhlé výpadky v dodávkách proudu, padající stromy a namrzlá vozovka trápí většinu lidí v celé republice. Rekordy sice také padají, ale jde o teplotní minima a výšku sněhov (Aha! – Martin Pekárek, Foto ČTK/Mlejnková Alexandra, Ožana Jaroslav, Fiala Břetislav)

05:00 – Bílé peklo panovalo na mnoha místech republiky i v průběhu včerejška. Husté sněžení a silný vítr zaměstnává silničáře, hasiče i záchranáře více než kdy jindy. A pozor! Sněžit by mělo i dál. Oteplení se čeká až z neděle na pondělí.

Bílé peklo panovalo na mnoha místech republiky i v průběhu včerejška. Husté sněžení a silný vítr zaměstnává silničáře, hasiče i záchranáře více než kdy jindy. A pozor! Sněžit by mělo i dál. Oteplení se čeká až z neděle na pondělí.

Sněží a sněží a sněží... Padající sníh přidělává vrásky snad úplně všem. Chladné počasí má dokonce i své první oběti. Jsou mezi nimi jak mrtví z dopravních nehod, tak bezdomovci, ale i třeba muž, kterého na lavičce v parku na pražském Lehovci postihl infarkt.

Na vsetínsku hasiči evakuovali 25 dětí z horské chaty Martiňák. Sněhová kalamita jim zablokovala cestu domů ze školy v přírodě.

Silničáři vyzývají hlavně řidiče, aby jezdili se zimními pneumatikami. Obyvatelé zasažených oblastí by si zároveň měli dát pozor na sněhové převisy na střechách a stromy praskající pod těžkým mokrým sněhem.

Na Lysé hoře leží metr sněhu, což je pro říjen největší množství od roku 1897. Starý rekord 92 centimetrů byl z 29. října 1930. Rekordně velké množství sněhu spadlo nejen v Beskydech, ale například i v Orlických horách. Na hřebenech Krkonoš leží 85 centimetrů sněhu, což je v říjnu nejvíce za posledních 50 let. Téměř 90 centimetrů sněhu také leží v Orlických horách, na Ovčárně v Jeseníkách je sněhu až 65 centimetrů.

Kliknutím zvětšete

  • PRAHA
    Pod Barrandovským mostem zemřel ve čtvrtek ráno bezdomovec Jaroslav (†41) z Jihlavy, s největší pravděpodobností umrzl opilý.
  • BENEŠOVICE
    Řidič (†42) osobního vozu zemřel ráno při nehodě na dálnici D5 u Benešovic na Tachovsku.
  • MORAVSKÁ TŘEBOVÁ
    Důchodkyně (†72) zemřela v domově pro seniory poté, co se k ní kvůli počasí a nesjízdnosti cest nedostala sanitka.
  • BEDŘICHOV
    Záplavy sněhu si v Jizerských horách užívají běžkaři. Už dnes by měl jezdit i vlek v KořenověRejdicích. Většina sjezdovek ale zůstane zatím uzavřená. Sezóna začne až v polovině listopadu.
  • LYSÁ HORA
    Tady napadalo rekordní množství sněhu. Více než metrovou pokrývku tu nepamatují od roku 1897.
  • STUDÉNKA
    Při střetu dvou osobních automobilů zemřel včera ráno řidič (†44). Na namrzlé vozovce dostal smyk a vjel do protisměru, kde se srazil s dalším autem.
Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Už to brzy skončí!

Meteorologové mají slova útěchy pro všechny, kteří úpějí pod nápory těžkého a mokrého sněhu. „V nadmořských výškách do 600 metrů by měl již zítra všechen sníh roztát, zbytek vydrží pravděpodobně až do jara. V nižších polohách ale roztaje, protože očekáváme od neděle postupné oteplování na 8 10 stupňů Celsia,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. V pondělí nás tak sice čeká uplakaná obloha, ale nemělo by sněžit. „Úterý, středa a čtvrtek by měly být úplně beze srážek,“ slibuje Honsová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.