Příběh Olgy Šebové, která dokázala porazit rakovinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Příběh Olgy Šebové, která dokázala porazit rakovinu

„Bez muziky a kamarádů si nedokážu život představit,“ říká Olga Šebová.
„Bez muziky a kamarádů si nedokážu život představit,“ říká Olga Šebová. (Aha! – Jaroslav Benda)

5:00 - Když si Olga Šebová (60) zlomila před čtyřmi roky podpatek u boty, netušila, jak moc ovlivní nutná návštěva ševce její život. Obuvnictví se totiž nacházelo poblíž vinohradské nemocnice a Olgu při té příležitosti napadlo, že si zaskočí do nemocnice na prohlídku. V tu chvíli nevěděla, že přišla právě včas. Pak už následoval klasický kolotoč, jaký zažívají lidé, kterým lékaři objeví rakovinu. V jejím případě se jednalo o rychlou operaci zhoubného nádoru prsu a následnou chemoterapii.

O životě a lidských osudech mnohdy rozhoduje pouhá náhoda. V případě Olgy Šebové to byla rozbitá bota a návštěva opravny. Pak už dostaly události rychlý spád. „Přímo od ševce jsem si zašla do nemocnice, protože se mi něco nelíbilo na pravé straně prsou. Paní primářka mě prohlédla a okamžitě se rozjel kolotoč. Udělali mi biopsii, jejíž výsledek byl bohužel pozitivní. Rakovina! Během čtrnácti dnů jsem se podrobila operaci, při které mi odebrali prso a mízní uzliny,“ vzpomíná na krušné chvíle Olga.

Nikdy předtím prý na žádném vyšetření prsou nebyla, nepovažovala to za nutné. V její rodině touto nemocí ženy nikdy netrpěly, a tak si možnost zhoubného onemocnění nepřipouštěla. V nemocnici si pak nelichotivou diagnózu vyslechla natvrdo. „Paní primářka mi sdělila, že budeme bojovat a zkusíme, co se dá zachránit. Zároveň jsem si uvědomila, že mám dceru a že bych třeba ještě ráda viděla vnoučata,“ líčí Olga své první dojmy poté, co se dozvěděla, že má rakovinu. Z nemocnice šla pěšky, a když procházela kolem hřbitovů, řekla si – mě tady v žádném případě neuvidíte. Doma se večer rozplakala.

Týden po operaci Olgu z nemocnice propustili a již za další dva dny navštívila vášnivá fanynka rokenrolový koncert Pavla Sedláčka. Ještě zafačovaná vzbudila údiv kamarádů muzikantů. Teprve měsíc poté nastoupila na chemoterapii. Bylo jí špatně, nemohla jíst ani pít. Pomáhala jí pouze studená kola s ledem. Když jí začaly slézat vlasy, přišla dcera s mašinkou a Olgu ostříhala dohola. „Byly chvíle, kdy jsem myslela na nejhorší. Dokonce jsem uvažovala o tom, zda bych neměla pořádně uklidit, vyházet zbytečné krámy, a dát dohromady nějaké písemnosti. Pak jsem si řekla – uvidíme, jak to dopadne,“ říká již s úsměvem paní Olga, která v současné době chodí na lékařské kontroly vždy jednou po půl roce.

I když byla Olga v minulosti pouze sváteční kuřák, dnes nekouří vůbec. Do jídelníčku se snaží zařadit více zeleniny a ovoce, chodí na procházky a jezdí na kole. Stejně jako dřív navštěvuje koncerty oblíbených kapel, bez kterých si nedovede život představit. I když si o sobě myslí, že byla vzorná pacientka, v jednom dokto-ry neposlechla. Neměla totiž tak brzy chodit mezi lidi, což prostě nevydržela. „Muzika mě podržela snad ze všeho nejvíc, včetně kamarádů Pavla Sedláčka a Karla Kahovce,“ zdůrazňuje. Také ji spolehlivě uklidňovala jízda v autě. Se ztrátou prsu se rozvedená Olga vypořádala psychicky hůře. Několik lidí se od ní dokonce odvrátilo a jedna známá jí to řekla naplno. Bála se, aby od ní rakovinu také nechytla. V současné době se cítí dobře a s radostí sleduje dceru, která je těhotná. Věří, že se vnoučka konečně ve zdraví dočká.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.