8 užitečných rad motoristům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

8 užitečných rad motoristům

Startovací kabely jsou během tuhé zimy užitečným pomocníkem řidičů.
Startovací kabely jsou během tuhé zimy užitečným pomocníkem řidičů. (ČTK – Dan Krzywoň)

5:00 – Na hřebenech Krkonoš začalo včera ráno sněžit. Teplota v nejvyšších partiích hor s příchodem studeného vzduchu od severu klesla od rána pod bod mrazu. Například na Sněžce bylo -1 ºC! Kvůli silnému větru nejezdil ani druhý úsek lanovky na Sněžku. Zítra vítr ještě zesílí až na 90 km/h a na hřebenech hor až na 126 km/h! To je varování i pro řidiče! Jste vy i vaše auto na toto počasí pořádně vybaveni? Deník Aha! přináší 8 užitečných rad, které byste mohli využít při přípravě na zimní sezonu.

1. Odstřikovače

Vyprázdněte zbytky letní směsi z nádržky a nahraďte ji zimní. Jinak se může stát, že voda zamrzne. Když k tomu dojde, zkuste dovnitř nalít horkou vodu, která by měla zbytky ledu rozpustit. Pokud nikoliv, zajeďte do garáží, vůz postavte motorem do uličky. Za den led roztaje.

2. Stěrače

Životnost stěračů je asi rok. Je vhodné je před zimou vyměnit, ze zkušenosti lze doporučit stěrače s dvojitou lamelou.

3. Podvozek

Na nasolených silnicích dostává nejvíce zabrat podvozek. Je proto dobré jej před sezonou opatřit ochranným lakem, případně nakonzervovat speciální emulzí.

4. Těsnění

Zejména kolem dveří, oken a střešního šíbru se nachází pryž, kterou se vyplácí před zimou impregnovat speciálním nátěrem. Prodává se v malých lahvičkách s houbičkou, vypadá jako čistič na boty. Guma je po ošetření pružnější a lépe těsní.

5. Ruční brzda

Zatahujete rádi ruční brzdu? V zimě by se vám to nemuselo moc vyplatit, zejména u starších vozů se stává, že lanovody se zaseknou a čelisti tzv. přimrznou k brzdným kotoučům. Je proto výhodnější nechávat zařazenou rychlost, pamatujte, vždy proti směru jízdy. Do kopce jedničku, z kopce zpátečku.

6. Zapalovač a nůž

I když nekouříte, je dobré mít ve voze alespoň jeden náhradní zdroj světla a tepla. Plynový zapalovač je korunovou záležitostí, která vám může v krizové situaci hodně pomoci! Stejně tak by ve voze neměl chybět ostrý nůž. Můžete s ním například přeřezat bezpečnostní pásy při nehodě a vyprostit tak zaklíněnou osobu. Vhodná je též ruční svítilna na ručně poháněné dynamo (kličku, mačkání), bateriové svítilny nebrat, baterky se vybíjejí, kdo by je pořád měnil.

7. Řetězy

Nezbytnost na horách mnohdy i na dálnici D1 na Vysočině.

8. Odmrazovač

Mít ho v autě je sice pěkné, ale k užitku bude jen tehdy, když budete mít malou lahvičku rozmrazovacího roztoku v kapse bundy. Jen díky němu dostanete do zamrzlého zámku klíček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.